Witold Gombrowicz

Witold Gombrowicz
PAYLAŞ
Hakkında

Witold Gombrowicz (1904, PolonyaMaloszyce – 1969, FransaVence), soylu bir ailenin üyesi olarak doğdu. Varşova’da Hukuk Fakültesini bitirdi; Paris’te felsefe ve ekonomi eğitimi gördü. Çok kısa bir süre hukukla uğraştı, daha sonra tümüyle kendini edebiyat çalışmalarına verdi. İlk eseri “Olgunluk Çağı Güncesi’ni (Pamietnik z okresu dojrzewania)” 1933’te yazdı. Daha sonra “Ferdydurke” (1937) yayımlandı.

Gombrowicz, 1939 yılının ağustos ayında, “Chrobry” adlı transatlantikle, tam yirmi dört yıl yaşayacağı Arjantin’e gitti. Bir süre Buenos Aires’teki Polonya Bankası’nda çalıştı. Ama kendisini edebiyat çalışmalarından ayıran bu iş onun için kâbusla eşdeğerdi. Eserleri basılıp başka dillere çevrilmeye başlayınca bankadaki işini bıraktı. Gombrowicz ülkesinden çok uzakta, Arjantin’de uluslararası bir üne kavuşmuştu artık. Üç ciltten oluşan “Günlük" (Dziennik) (1953-1956), (1957-1961), (1961-1969) adlı eserinin de büyük bir bölümünü Arjantin’de yazmıştır.

1963’te Avrupa’ya döndü. Önce Batı Berlin’de daha sonra da Fransa’da yaşadı. Bu süre içinde “Günlük”ün son bölümünü de yazdı. Savaş sonrasında Gombrowicz’in eserleri, edebiyatın sosyalist gerçekçi kostümüne uymadığı gerekçesiyle özellikle Polonya’da sert değerlendirmelere maruz kalmıştı. Oysa ki Gombrowicz için en büyük mesele, “insanlararası ilişkileri” oluşturarak bu ilişkileri biçimleyen belirli mekanizmaları görünür kılmaktır: Biçim –varoluş biçimi– yalnızca bizden kaynaklanmaz, aynı zamanda bize dıştan zorla kabul ettirilir. Gombrowicz’in eserlerinin ortak özelliği, yapaylık ve sıradışılık, zaman zaman da yalnızca, kahramanlarının çevreyle anlaşmazlıklarını canlandırdıkları durumların absürdlüğüdür. Sıradışı kişiliğiyle tanınan Gombrowicz, ölmeden bir yıl önce (1968) Nobel’e aday gösterildiyse de bu ödülü alamadı. Ne var ki 1969’da öldüğü zaman dünyaca tanınmış ve eserleri pek çok dile çevrilmiş bir yazardı.