Robert Creeley

Robert Creeley
PAYLAŞ
Hakkında

Robert Creeley (21 Mayıs 1926 - 30 Mart 2005) Arlington, Massachusetts’te doğdu; bir trafik kazasında bir gözünü kaybetti; dört yaşında babasını kaybetti; yedi yaşına kadar konuşmadı. Ablasını ve Creeley’yi annesi tek başına büyüttü. 1944-45 yılları arasında AFS öğrenci değişim programıyla Burma ve Hindistan’da bulundu. 1956 yılında Ken­neth Rexroth’un şiirde yerel bir “rönesans” başlattığını duyunca San Fransisco’ya gitti; orada “Howl”u yeni tamamlamış Allen Ginsberg ve Jack Kerouac’la tanıştı. 1950’lerin ortalarından itibaren adı yetenekli ve özgün bir şair olarak duyulmaya başladı ve Black Mountain College şiir ekolüyle birlikte anıldı. Charles Olson’un yanı sıra Ezra Pound, William Carlos Williams ve başka birçok şairle arkadaşlık kurdu, mektuplaştı.

Altmıştan fazla kitabı yayımlanmıştır. Lannan Vakfı Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Frost Madalyası, Shelley Hatıra Ödülü ve Bollingen Şiir Ödülü içinde olmak üzere pek çok ödüle sahiptir. 1989 ile 1991 yılları arasında New York eyaletinin “Poet Laureate” po­zisyonunda bulundu ve 2003’te American Academy of Arts and Sciences üyesi seçildi.

Cevat Çapan’ın hazırladığı “Çağdaş Amerikan Şiiri Antolojisi”nde (1988, Adam Yayınları) üç şiiriyle yer alan Creeley, 1992’de Hacettepe Üniversitesi’nin davetiyle Türkiye’ye geldi. O dönem yaşayan şairlerden Bülent Ecevit’le Amerikan Konsolosluğu’nun davetinde ta­nıştı. 2008’de “Journal of American Studies of Turkey” dergisi, akademisyen Barış Gümüşbaş editörlüğünde tamamı Creeley üzerine incelemelerden oluşan kapsamlı bir sayı yaptı. “Aşk İçin” şairin Türkçede yayımlanan ilk kitabıdır.