Marianna Yerasimos

Marianna Yerasimos
PAYLAŞ
Hakkında

Marianna Yerasimos 1947 yılında İstanbul’da doğumdu. Liseyi “Zapyon Rum Kız Lisesi”nde okudu, ardından İ.Ü. Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümünü bitirdi ve çocuk eğitimi alanında uzmanlaştı.

1973-1984 Gözlem Yayınları’nın kurucuları arasında yer aldı ve yayınevinin özellikle eğitim ve çocuk kitapları editörlüğünü yaptı.

1988-2006 İstanbul’un ilk uzmanlaşmış gravür galerisi olan Galeri Alfa’yı kurdu ve Osmanlı toplumunun gündelik yaşamını betimleyen gravürlerle ilgili sergi ve yazı çalışmalarını sürdürdü.

2002’de Osmanlı mutfağının gelişim ve değişim sürecini inceleyen ve Osmanlı belgelerinden seçilerek çağdaş mutfağa uyarlanmış 99 yemek tarifini de içeren 500 yıllık Osmanlı Mutfağı kitabını yazdı. Türkçe, İngilizce ve Yunanca yayınlanan kitap bugüne kadar bu üç dilde toplam 13 baskı yaptı.

2011’de Evliya Çelebi Seyahatnâme’sinde Yemek Kültürü; Yorumlar ve Sistematik Dizin adlı kitabını yayınladı. Evliya’nın 10 ciltlik Seyahatnamesi’ne dayanarak 17. yüzyıl Osmanlı dünyasın ve çevresinin beslenme alışkanlıklarının bir panoramasını sunan çalışma Dünya Kitap / Ehlikeyif Dergisi tarafından 2012 yılının “En iyi Gastronomi Kitabı” ödülüne layık görüldü.