David Cronenberg

David Cronenberg
PAYLAŞ
Hakkında

David Cronenberg 1943 yılında Toronto, Ontario, Kanada’da doğdu. İlkgençliğinde yazdığı hikâyeler çeşitli yerlerde yayımlandı. Toronto Üniversitesi Fen Bilimleri bölümünde yüksek öğrenimine başladı. Daha sonra bu bölümden ayrılıp aynı okulun edebiyat bölümüne geçti. Bu yıllarda kısa filmlerle sinemaya başladı. İlk uzun metrajlı filmi olan "They Came From Within"den sonra (1975), "Rabid" (Kuduz - 1977) ve değişime uğramış çocukları konu alan "The Brood" (1979) filmleri ile adını duyurdu.

Hollywood’un dikkatini çekerek daha geniş bir kitleye hitap etme fırsatını bulduğu dönemde, kendi tarzının en başarılı filmlerinden biri olan "Dead Ringers" (Ölü İkizler - 1988) adlı yapıma imza attı. 1991 yılında ise, William Burroughs’un romanı "Naked Lunch"ı (Muhteşem Yemek - 1991) 1996 yılında ise J. G. Ballard’ın romanı "Crash"i (Çarpışma) beyazperdeye aktardı. Bu filmiyle Cannes’da jüri özel ödülünü kazandı. 1999 yılında "eXistenZ" (vAroluŞ) ile hayatımıza bir daha çıkmamak üzere giren bilgisayarlar ve sanal dünyalarda geçen bilgisayar oyunlarının geleceğini anlatan Cronenberg, 2002 yılında kendi imkânlarıyla, düşük bir bütçeyle çektiği "Spider" (Örümcek) filminde daha kişisel ve karanlık bir öyküyü, etkileyici bir biçimde izleyicisine sundu.

David Cronenberg, “bedensel korku” diyebileceğimiz bir türün öncüsü olarak teknoloji, makineler, yapay biyolojik etkenler, değişime uğratılmış parazitler gibi insan kaynaklı tehlikelerin, yine insanı zihinsel ve bedensel olarak bambaşka bir varlığa dönüştürmesini anlatır. "Tüketilmiş" Cronenberg’in ilk romanı.