Tim Mackintosh Smith

Tim Mackintosh Smith
PAYLAŞ
Hakkında

Tim Mackintosh-Smith (17 Temmuz 1961), otuz yıla yakındır Yemen’de oturan Oxford Üni­versitesi mezunu bir İngiliz Arap dünyası uzmanı, yazar, seyyah ve konuşmacıdır. Ortadoğu hakkında pek çok kitap yazmış, ödüller almış ve beğeniyle karşılanan bir BBC televizyon dizisi sunmuştur.

İngiltere’nin güneybatısındaki liman şehri Bristol’ün banliyösünde bulunan Clifton College’da lise eğitiminden sonra (1971-1978) bir müzik bursuyla girdiği Oxford Üniversitesi’nde Klasik Arapça okumuştur.

Yazar Yemen’in başkenti San’a’nın merkezindeki “İnek Pazarı” yakınlarında tarihi bir kule evde oturmaktadır. “Yemen: Travels in Dictionary Land” (1997) ve “Yemen: The Unknown Arabia” (2000) adlı kitaplardan başka, aynı zamanda en önemli İbn Battuta uzmanlarından biri sı­fatıyla onun seyahatlerini konu alan Travels with A Tangerine (2001), “The Hall of a Thousand Columns” (2005) ve “Landfalls” (2010) adlı kitapların yazarıdır. Bundan başka su mermerinden tütsüye, M. R. James’in öykülerinden şemsiyelerin tarihine kadar pek çok değişik konuda da yazılar kaleme almıştır.

Mackintosh-Smith, beğeniyle karşılanan “Travels with a Tangerine” (2007) adlı BBC dizisinde on dördüncü yüzyıl seyyahı İbn Battuta’nın izini bugün sürerken başından geçenleri anlatmış ve “The English Sheik and the Yemeni Gentleman” adlı belgesel dizisine konu olmuştur.

Eserlerinden Yemen: Travels in Dictionary Land 1998 Thomas Cook Seyahat Kitabı Ödülü’nü kazanmıştır. Mackintosh-Smith, “Daily Telegraph” gazetesi tarafından “San’a Bilgesi” olarak tanımlanmıştır.