Ertan Anlı

Ertan Anlı
PAYLAŞ
Hakkında

R. Ertan Anlı 1962 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Öğretim Derneği Tevfik Fikret Lisesi’ni bitirdi. 1985 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü’nden mezun oldu. 1988 yılında aynı bölümün Fermantasyon Teknolojisi Birimi’nde yüksek lisansını tamamladı. 1988-1994 yılları arasında Kavaklıdere Şarapları AŞ’de üretim yetkilisi olarak çalıştı. Fransa’nın Bourgogne ve Bordeaux bölgelerinde şarap tadımı üzerine uzmanlık eğitimi aldı. 1997 yılında Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde “Emir, Narince ve Hasandede Üzümlerinden Şeri Tipi Şarap Üretimi” konulu doktora çalışmasını tamamladı. 1988-1999 tarihleri arasında TÜBİTAK-NATO B1 bursuyla gittiği Fransa’da, Université Bordeaux II, Faculté d’Onelogie’de “Türk Kırmızı Şaraplarının Fenolik Yapısı” üzerine doktora sonrası çalışma yaptı. 1999 yılında Doçent unvanı alarak Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Şarap Bilimi ve Teknolojisi üzerine lisans ve yüksek lisans düzeyinde dersler verdi. Türkçe ve yabancı dilde 50’yi aşkın araştırma ve makale ile ulusal ve uluslararası sunum hazırladı. Prof. Dr. Işıl Fidan’la birlikte yazdığı Özel Şaraplar 2000 yılında, Yüksek Alkollü İçkiler  2002 yılında ve kendi yazdığı Ansiklopedik Şarap Sözlüğü ise 2005 yılında yayımlandı.



Anlı, OIV (Office International de la Vigne et du Vin) patronajı altında düzenlenen 1991, 1992, 1993, 1995 ve 1997 uluslararası Ürgüp ve İstanbul şarap yarışmalarında tadım jürisinde görev aldı. Akşam gazetesinin Pazar ekinde “Gurme” başlıklı köşede popüler içki kültürü yazıları yazdı. Kurucu üyelerinden olduğu İstanbul Şarap Dostları Derneği’nin tadım yöneticiliğini yapmaktadır. Fransızca, İngilizce ve İspanyolca bilen Anlı, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.