Tuğrul Kudatgobilik

Tuğrul Kudatgobilik
PAYLAŞ
Hakkında

Tuğrul Kudatgobilik 20 Ocak 1940’ta İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Ortaokul ve lise yıllarında girdiği Fenerbahçe Basketbol Takımı’nda yirmili yaşlarının ortalarına kadar basketbol oynadı. 1962 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre babasının hukuk bürosunda staj gördükten sonra TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) İstanbul Marmara Bölge Temsilciliği’nde Doç. Dr. Münir Ekonomi’nin yardımcısı olarak işe başladı. Amerika’da Cornell Üniversitesi’nde bir doktora bursu kazandı ama Vehbi Koç’un kendisine yaptığı iş teklifini geri çevirmeyerek burstan vazgeçti. 1967 yılında İş Hukuku Müşaviri olarak Koç Topluluğu’nda işe alındı. The London School of Economics’te (LSE) yüksek lisansını tamamlayıp Londra’dan döndükten sonra 1971 yılında İstanbul Devlet Operası sanatçısı Jale King ile evlendi. Bir süre Koç Holding’i temsilen toplu iş sözleşmelerine katıldı. Tofaş ve Türk Demir Döküm grevlerinin toplu iş sözleşmelerine imza attı. 1976 yılında Arçelik’e idari işler genel müdür yardımcısı olarak atandı. MESS’e bağlı işkollarında başlayan grevlerin başarıyla sona erdirilmesinde rol oynadı. Grup toplu iş sözleşmesi prensibinin sisteme girmesinde ayrıca işyerlerinde iş değerlendirmesi sistemine göre belirlenecek ücret sisteminin yerleştirilmesinde rol oynayarak Türk endüstri ilişkilerinin geliştirilmesine öncülük etti.

Koç Holding İcra Komitesi, 1981 yılı sonunda, Arçelik’teki beş yıllık çalışmasını tamamlayan Tuğrul Kudatgobilik’i “endüstri ilişkileri koordinatörü” unvanıyla yeniden Koç Holding’e terfi ettirme kararı aldı. Endüstri İlişkileri Bölümü’nün başında, Koç Topluluğu’nun bütün sosyal politikalarını göz önüne alacak düzenlemeler yaptı. 1983 yılında bu unvanına bir de “halkla ilişkiler ve personel koordinatörlükleri” eklendi. Vehbi Koç’tan sonra Rahmi M. Koç ve Suna Kıraç’la yakın çalışma içerisinde bulundu.

2002 yılında, Koç Şirketleri adına Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası Yönetim Kurulu’na aday gösterilince emekli olmaktan vazgeçti. Sırasıyla Otoyol A.Ş. ve Otokoç şirketlerinin yönetim kurulu üyeliğine getirildi ve bu şirketleri temsilen MESS yönetim kuruluna girdi. 2001 Nisanı’nda MESS Başkanı seçildi, bu görevini on beş yıla yakın sürdürdü. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nde TİSK’i temsilen bulundu. 27 Aralık 2004 tarihinde yapılan 22. Olağan Genel Kurul’da TİSK Başkanı oldu. TİSK’in uluslararası ilişkilerinde aktif rol üstlendi. Avrupa Sanayi ve İşveren Konfederasyonu Birliği - UNICE toplantılarına TİSK’i temsilen katıldı, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) komisyonlarında çalışarak, TİSK’e ve Türkiye’ye iyi referanslar verilmesinde rol oynadı. Bu görevini de on yılı aşkın sürdürdü.

2012 yılında Berlin’de yapılan genel kurul toplantısında CEEMET (Avrupa Elektrik Elektronik ve Metal İşverenleri Teşkilatı) Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. 2014 yılına kadar görevde kaldı.

2015 yılında emekliye ayrıldı.