Gönül Uzelli

Gönül Uzelli
PAYLAŞ
Hakkında

Gönül Uzelli (1959, Varna, Bulgaristan) 1971’de ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti. 1978’de Vatan Lisesi’nden, 1983’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. 1985’te İ.Ü. Güzel Sanatlar Bölümü’nde okutman olarak göreve başladı. 1990’da Prof. Dr. Nurhan Atasoy yönetiminde “Bulgaristan Türklerinde Gelenek, Görenek ve Giyim Kuşam” konulu yüksek lisans tezini bitirdi.

1992-1993 öğretim yılında İ.Ü. Edebiyat Fakültesi’nde yeni kurulan Slav Dilleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında, Rus Kültürü ve Leh Kültürü dersleri vermek üzere okutman olarak görevlendirildi. 1992’de Rusya Bilimler Akademisi’nin verdiği bursla Moskova ve Sankt Peterburg’ta araştırmalar yaptı. 1993’te Moskova’da müze ve kütüphanelerde incelemelerde bulundu. 1995’te Prof. Dr. Gül İrepoğlu yönetiminde “XVIII. - XIX. Yüzyıllarda Rus Resim Sanatı” konulu doktora tezini savunarak doktor unvanını aldı.

Bilimsel araştırmaları için 1994’te Bulgaristan ve 1997’de Rusya’da araştırmalarda bulundu. Rus Resim Sanatı, Rus Kültürü ve Slav Mitolojisi konularında birçok makale yazdı. “XVIII.- XIX. Yüzyıllarda Rus Resim Sanatı” ve “I. Petro Döneminde Sanat” başlıklı kitapları yayımlandı.

Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Rus Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Profesör olarak görev yapan Gönül Uzelli Rus Kültür Tarihi, Slav Mitolojisi, Rus Sanatında Toplumsal Gerçekçilik, Edebiyat ve Sanat İlişkisi derslerini vermektedir.