Carlo Collodi

Carlo Collodi
PAYLAŞ
Hakkında

Carlo Collodi (Floransa 1826-1890) Asıl adı Carlo Lorenzini’dir. İlahiyat ve felsefe okudu. 1847’de Rivista di Firenze’de [Floransa Dergisi] yazıları çıkmaya başladı. Lampione [Fener] adlı bir mizah dergisi çıkardı, ama sansür kuruluna takılan derginin ömrü birkaç ay sürdü.

1853’te tiyatro üzerine yeni bir dergi çıkardı: Scaramuccia [Didişme]. İlk kez, 1856’da Collodi imzasıyla yazmaya başladı. Bu adı, annesinin doğduğu yerden esinlenerek almıştı. İlk eserleri aynı yıl yayımlandı: Gli amici di casa [Ev arkadaşları] ile Un romanzo in vapore. Da Firenze a Livorno. Guida storico-umoristica [Buharlı roman. Floransa’dan Livorno’ya tarihselmizahi rehber]. Ünlü Fransız masallarını çevirdi. 1875’te bir uyarlama olan Racconti delle fate [Peri hikâyeleri], 77’de Giannettino [Küçük Giannetto], 78’de Minuzzolo [Ufaklık] yayımlandı. 1881’de Giornale dei bambini’nin [Çocuk gazetesi] ilk nüshasında “Bir kuklanın hikâyeleri” başlığıyla Pinokyo’yu yazmaya başladı, aynı yıl Occhi e nasi [Gözler ve burunlar] yayımlandı.

Gazetede tefrika edilen Pinokyo hikâyelerini 1883’te Le avventure di Pinocchio - Storia di un burattino [Pinokyo’nun Maceraları - Bir Kuklanın Hikâyesi] başlığı altında bir kitapta topladı, aynı yıl gazetenin yayın yönetmeni oldu. 1887’de Storie allegre [Neşeli hikâyeler] çıktı. Dünyanın en ünlü kuklası Pinokyo pek çok dile çevrildiği gibi Türkçeye de ve pek çok defa çevrildi.