Timur Kuran

Timur Kuran
PAYLAŞ
Hakkında

Timur Kuran 1954 yılında New York’ta doğdu. 1973 yılında Robert Amerikan Koleji’nden mezun oldu. Aynı yıl yükseköğrenim için Amerika Birleşik Devletleri’ne giden Kuran, 1977’de Princeton Üniversitesi’nden ekonomi lisans derecesini, 1982’de de Stanford Üniversitesi’nden ekonomi dalında doktora derecesini aldı.

1982’de asistan profesör olarak University of Southern California’nın öğretim kadrosuna katılan Kuran, 1988’de doçent oldu, 1993’te de profesör olarak ünivesitenin Kral Faysal İslam Düşüncesi ve Kültürü Kürsüsü’ne atandı. 2007’den beri Duke Üniversitesi’nde ekonomi ve politika profesörü olarak Gorter Ailesi İslam Etütleri Kürsüsü’nü yürütmektedir. Genel araştırma alanı kurumsal sosyal değişimdir; Ortadoğu ve Osmanlı sosyo-ekonomik tarihiyle özellikle ilgilenmektedir. Sürmekte olan ana projesi, Orta Doğu’nun demokratikleşme sürecinin gecikmesinde geleneksel ekonomik kurumlarının oynadığı rol üzerine kapsamlı bir çalışmadır.

Başlıca yapıtları arasında Harvard Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “Private Truths, Public Lies: The Social Consequences of Preference Falsification” (Yalanla Yaşamak: Tercih Çarpıtmasının Toplumsal Sonuçları, YKY) ve Princeton Üniversitesi Yayınları’nca basılan “Islam and Mammon: The Economic Predicaments of Islamism” (İslâm’ın Ekonomik Yüzleri, İletişim Yayınları) yer almaktadır. Elinizdeki kitabın dayandığı kimi veriler, genel editörü olduğu 10 ciltlik çift dilli bir yapıtta bulunmaktadır: “Mahkeme Kayıtları Işığında Onyedinci Yüzyıl İstanbul’unda Sosyo-Ekonomik Yaşam / Socio-Economic Life in Seventeenth-Century Istanbul: Glimpses from Court Records” (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları). Kuran, araştırmacı olarak Princeton’daki Institute for Advanced Study’de; John Olin Ziyaretçi Profesörü olarak Chicago Üniversitesi’nin İş İdaresi Bölümü’nde; ziyaretçi öğretim üyesi olarak da Stanford Üniversitesi’nde görev almıştır. 2008’den beri International Economic Association’ın yönetim kurulu üyesidir. Cambridge Üniversitesi Yayınları’nda bir kitap serisinin editörlüğünü yürütmekte olup birçok bilimsel derginin editörler kurulunda yer almaktadır. Dünya Ekonomi Forumu’nun Arap Dünyası Konseyi üyesidir.

Association of Analytic Learning on Islam and Muslim Societies (AALIMS) adlı bilimsel kuruluşun da kurucu başkanıdır.