Filiz Ali

Filiz Ali
PAYLAŞ
Hakkında

Filiz Ali (1937, İstanbul) Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Piyano Bölümü’nü bi­tirdikten sonra Fulbright bursu ile ABD’ye gitti. New England Conservatory (Boston) ve Mannes College of Music’te (New York) eğitimini tamamladı. 1985-86 yıllarında Londra Üniversitesi King’s College’ın Müzikoloji Bölümü’nden Yüksek Lisans derecesi aldı. Ankara Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve eşlik öğretmeni (1962-65), İstanbul Şehir Operası ve İstanbul Devlet Operası’nda korrepetitör (1965-72), Mimar Sinan Üniversi­tesi Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve eşlik öğretmeni (1972-85) olarak çalışan Prof. Filiz Ali, 1987 yılında Müzikoloji Bölümü’ne geçti. 1990-2005 yılları arasında kurumda Müzikoloji Bölümü Başkanı olarak görev yaptı.

1989-92 yılları arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun Genel Sanat Yönetmenliğini yapan Prof. Ali aynı zamanda Uluslararası Eskişehir Festivali’nin de müzik danışmanlı­ğını sürdürmektedir.

1962-1985 yılları arasında TRT Ankara ve İstanbul radyolarında ve 1985-86 yılları arasında Londra’daki BBC Türkçe Yayınlar Bölümü’nde müzik programı yapımcılığı da yapan Filiz Ali, “Cumhuriyet”, “Hürriyet”, “Yeni Yüzyıl”, “Radikal” ve “Milliyet” gibi günlük gazetelerde ve “Esquire”, “Marie-Claire”, “Vizyon”, “kitap-lık”, “Müzikoloji Dergisi” gibi dergilerde müzik yazarlığı yaptı. 2002-2004 yılları arasında Açık Radyo’da “Katalog” adlı müzik programını hazırlayıp sundu. Balkan Müzik Forumu’nun kurucularından olan Filiz Ali, Uruguay’ın başkenti Montevideo’da toplanan UNESCO Uluslararası Müzik Konseyi’ne Türkiye temsilcisi olarak katıldı (2003). 2005’ten bu yana European Music Council (Avrupa Müzik Konseyi) Türkiye temsilciliğini sürdürmektedir. Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’ni Destekleme ve Geliştirme Derneği ile Ayvalık Kültür Sanat Vakfı’nın kurucusudur. Halen, kurucusu olduğu Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin yöne­ticiliğini yapmaktadır.

Filiz Ali, 1995 yılında Fransa Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından kendisine sunulan  Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres madalyası ve 2011 Vehbi Koç Vakfı Ödülü sahibidir.