Dikmen Gürün

Dikmen Gürün
PAYLAŞ
Hakkında

Dikmen Gürün Tiyatro üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimini Amerika Birleşik Devletleri ’nde, doktorasını Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde tamamladı, 1993 yılında kurulma aşamasında olan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. 2000’de bölüm başkanı oldu. Hakemli “Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Dergisi”ni yayın hayatına soktu. Çeşitli yabancı üniversitelerle ortak çalışmalar hayata geçirerek öğrencilerin yurtdışı eğitim programlarına katılımlarını sağladı. 2008 yılında İstanbul Üniversitesi’nden emekli oldu. Halen Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde öğretim üyesidir.

1993-2013 yılları arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Tiyatro Festivali Direktörü olarak görev yaptı. Bir yandan sanat çevrelerine ve seyirciye dünya tiyatrosundan başarılı örnekler sunarken öte yandan festivali ve yerli topluluklarımızı yurtdışında saygın festivallerle buluşturdu. Ortak yapımları, genç tiyatroyu, yeni arayışları destekledi.

İki yıla yakın bir süre İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliğini üstlendiğinde pek çok önemli projeyi hayata geçirdi. İstanbul’un tiyatro mekânlarını inceleyen üç ciltlik bir araştırma olan “Geçmişten Geleceğe Perde Açan Gelenek” bu projelerden biridir ve YKY tarafından 2011’de yayınlanmıştır.

“Tiyatro Yazıları” (Mitos-Boyut Yayınları, 2000) ve “Ateş Kuşu Semiha Berksoy” (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2010) gibi çalışmalarının yanı sıra “Journey With Dionysos”, “Navisalvia: Trajedi”, “Cumhuriyetin 75. Yılında Türk Tiyatrosu”, “Haldun Taner 90 Yaşında”, “Beyoğlu’nun Dünü, Bugünü, Yarını”, “Türkiye’de Tiyatronun Yolculuğu” gibi kitaplarda bölüm yazarı olarak yer aldı. Ayrıca, 80’li yıllardan bu yana Cumhuriyet gazetesinde tiyatro yazıları yazmaktadır.

Alanında pek çok ödül sahibidir. Son olarak, 2014 yılında, kendisine İKSV tarafından Tiyatro Festivali Onur Ödülü sunulmuştur.