Gianni Rodari

Gianni Rodari
PAYLAŞ
Hakkında

Gianni Rodari (Omegna, 23 Ekim 1920-14 Nisan 1980) İtalya’dan yetişen en iyi çocuk edebiyatçılarından biri olarak nitelenen yazar ve gazeteci Rodari küçük yaşlardan itibaren edebiyata, yazmaya ve müziğe özel bir ilgi duydu. Öğrencilik yıllarında öğretmeni Nazerano Ferrari’nin, “İnsanlığın büyük insanlardan çok, iyi kalpli insanlara ihtiyacı var” cümlesinden dolayı, yazdığı kompozisyona en yüksek notu verdiği Rodari, hayatı boyunca “iyi bir insan” olmak için çalıştı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında ülkesindeki faşizme karşı direniş mücadelesine katıldı. Savaş sonrası, önemli İtalyan gazetelerinde yöneticilik yaptı. 1950’den itibaren çocuklar için yazmaya başladı.
Bir hikâyesinde genç yengeç kahramanı için, “Uzağa gidecek mi? Şansı açık olacak mı? Bu dünyadaki bütün çarpıklıkları düzeltecek mi? Bunu bilemeyiz, çünkü o hâlâ ilk günkü cesareti ve kararlılığıyla uygun adım ilerliyor. Onu sadece bütün kalbimizle uğurlayabilir, ‘Yolun açık olsun!’ diyebiliriz” yazan Rodari, bütün kitaplarında hayal gücüne ve cesarete özel bir önem verdi.

1970’te çocuk edebiyatı dalında verilen en saygın ödülü, Hans Christian Andersen Ödülü’nü alınca ünü dünya çapında perçinlendi.