Philip Roth

Philip Roth
PAYLAŞ
Hakkında

Philip Roth 19 Mart 1933’te Newark, New Jersey’de doğdu. İkinci kuşak Amerikalı bir anne babanın, Bess ve Herman Roth’un ikinci çocuğu olan Roth, dönem dönem eserlerinde bahsettiği Weequahic’te, çoğunluğu Yahudi cemaatine mensup bir bölgede yetişti. 1950 yılında Weequahic Lisesi’nden mezun olduktan sonra Pennsylvania’daki Bucknell Üniversitesi’ne devam etti, ardından İngiliz Edebiyatı alanındaki yüksek lisansını burslu kabul edildiği Chicago Üniversitesi’nde tamamladı.

1959 yılında yayımladığı birkaç öykü ve bir novelladan oluşan “Hoşça Kal”, “Columbus ve Beş Öykü”yle Ulusal Kitap Ödülü’nü kazandı. Bu ödülden on yıl sonra yayımladığı “Portnoy’un Feryadı”yla olumlu eleştiriler alarak ticari bir başarı kazanan Roth, Amerika’nın en iyi genç yazarları arasında gösterildi. Philip Roth, Nathan Zuckerman’ın serüvenleri ve Philip Roth adlı kurgusal bir anlatıcı karakter kullanarak aktardığı otuz bir kitabıyla yirminci ve yirmi birinci yüzyıl Amerikası’nın karmaşık yapısının sesi oldu.

Yaşadığı dönem boyunca edebiyat dünyasına yaptığı kalıcı katkılar Amerika’da ve tüm dünyada büyük çapta takdir edildi. Pulitzer Ödülü’nü, Uluslararası Man Booker Ödülü’nü ve ikişer kez de Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü’nü ve Ulusal Kitap Ödülü’nü kazandı. Beyaz Saray tarafından verilen Ulusal Sanat Nişanı’na ve Ulusal İnsan Bilimleri Nişanı’na layık görüldü ve ödüllerini sırasıyla Başkan Clinton ve Başkan Obama’dan aldı.

Philip Roth 22 Mayıs 2018’de, yazarlıktan emekli olduktan altı yıl sonra seksen beş yaşında öldü.