Ertuğrul Sevsay

Ertuğrul Sevsay
PAYLAŞ
Hakkında

Ertuğrul Sevsay İstanbul’lu bir sanatçı olan Ertuğrul Sevsay (1954), İngiliz Lisesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirmiş; Cemal Reşit Rey ile kompozisyon, müzik teorisi ve piyano; Celal Akatlar’la obua çalışmıştır. 1977-1981 senelerinde kendi kurduğu Filarmoni Oda Orkestrasını idare eden sanatçı 1980’de Viyana’ya gitmiş ve şimdiki adı Viyana Müzik Üniversitesi olan Viyana Yüksek Müzik Okulunda kompozisyon ve orkestra şefliği bölümlerini bitirmiştir. Aynı şehirde gastroenteroloji ve hepatoloji ağırlıklı iç hastalıkları ihtisası yapmıştır.

1985-1989 yılları arasında Miami Üniversitesi’nde müzik master ve doktorası yapmış, aynı okulda kompozisyon, müzik teorisi dersleri vermiştir. Aynı anda alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele konularında tüm üniversite kampusu içine alan bir çalışma programını yönetmiştir. 2005 yılında Florida’nın 20. yüzyıldaki en başarılı 100 uluslarası öğretim üyesi arasına seçilmiştir.

1990’da Viyana’ya dönen Sevsay, Viyana Müzik Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine başlamış, ayrıca 1991-1994 yılları arasında Indiana, DePauw Üniversitesi’nin Viyana eğitim program direktörlüğünü ve müzik teorisi hocalığını yapmıştır. 1992 - 2005 yıllarında, Viyana’daki görevinin yanında Miami Üniversitesi’nde “distinguished professor of music” olarak görev almış ve bu okulda, daha sonra bazı Avrupa müzik okullarınca da benimsenen “Tonmaysterler için Orkestrasyon” dersini, arkasından da Viyana’da “Orkestra şefleri için Orkestrasyon” dersini geliştirmistir. 2011 senesinde Cenevre Müzik Yüksek Okulu’na davet edilmiş ve orada da iki sene ders vermiştir. Avrupa’nın hemen her ülkesinde ve diğer kıtalarda 50’den fazla okulda seminerler, dersler ve konferanslar veren Sevsay 2014 sonunda Viyana Müzik Üniversitesinde 25. görev senesini doldurmuştur.

1992’den itibaren düzenli olarak Arjantin’e giden Sevsay, Latin Amerika müziğinde, özellikle tango konusunda araştırmalar yapmıştır. Buenos Aires’te bandoneon çalmasını öğrenmiş ve 1995’te Avrupa’nın günümüzde de tek özgün tango orkestrası olan Band-O-Neon’u kurmuştur.

Ertuğrul Sevsay halen Viyana Müzik Üniversitesi’nde orkestrasyon profesörü olarak görevine devam etmekte ve uluslararası çalışmalarını sürdürmektedir.