Gencay Kasapcı, Cihat Burak, Van Gogh, Giacometti ve daha pek önemli isim ve eser “Sanat Dünyamız”ın 148. sayısında

08 Eylül 2015

“Sanat Dünyamız”ın Eylül-Ekim 2015 sayısı (no.148); aralarında Gencay Kasapcı, Van Gogh, Giacometti, Mardin Bienali, ArtInternational, Selçuklular sergisi, Gustav Mahler’i içeren yazıların da olduğu geniş bir yelpazede sanatın çeşitli alanlarından metinlerden oluşuyor. Dergi, aynı zamanda, 100. doğum yıldönümü nedeniyle mimar/yazar/sanatçı Cihat burak’ın bir desen defterinden sayfaları Necmi Sönmez’in metniyle birlikte sunuyor.

3. Uluslararası Mardin Bienali
15 Mayıs -15 Haziran 2015 tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleştirilen uluslararası Mardin bienali’ni Nazlı Pektaş değerlendirdi.

Gencay Kasapcı ve Özgürlük Anıtı
1950’lerden itibaren uluslarası literatüre giren sanatçı Gencay Kasapcı’nın (Ankara, 1933) çalışmalarını sanat tarihçi Ömer Faruk Şerifoğlu kaleme aldı.

ArtInternational 2015’ten  Sesler, Eserler
Uluslararası ArtIntertıonal sanat fuarının üçüncüsüİ, geçen yıllardaki gibi yine Haliç Kongre Merkezi’nde, 4-5-6 Eylül tarihlerinde yapıldı. Hem fuarın hem sanatçıların yelpazesi hakkında fikir edinmek ve sanatçıları daha yakından tanımak için hazırlanan dosya sanatçıların eserlerinden örnekler ve şu iki soruya cevaplarını içeriyor:

  1. Son dönem çalışmalarınızda ilham kaynağınız ve ana meseleleriniz nelerdir?
  2. ArtInternational için neler söylemek istersiniz?

Van Gogh ve Dr. Gachet
Araştırmacı/yazar Tunç Tayanç ressam ve pullarla ilgili yazılarına bir yenisini eklerken, Van Gogh’un Dr. Gachet resminin arkaplanını ve akıbetini, henüz cevaplanamamış soruları anlattı.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde“Selçuklular” Sergisi
Sanat tarihçisi, müze yönetmeni Şennur Şentürk, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin 18 Mayıs-18 Kasım 2015 tarihleri arasında izleyicilerle buluşturduğu “Selçuklular” sergisini değerlendirdi.

Giacometti
Heykeltıraş ve ressam Alberto Giacometti’nin Türkiye’deki  ilk kapsamlı sergisi Pera Müzesi’nde 11 Şubat-26 Nisan 2015 tarihleri arasında yer aldı. Sergiyi Şinasi Tek kaleme aldı.

“Günümüzde İslam Sanatı: Ortadoğu’da Güncel Sanat” sergisi üzerinden
 Batı Sanatında Tokenizm ve Şarkiyatçılık
Pınar Üner Yılmaz, Los Angeles Sanat Müzesi’nde 3 ocak 2016’ya kadar açık “Günümüzde İslam sanatı: Ortadoğu’da Güncel Sanat” sergisini izledi ve Batı sanatında “tokenizm” ve “şarkiyatçılık” okuması yaptı.

Gustav Mahler’de Anlatım Endişesi, Abartı ve İnanç Teması
Yazar/editör Selçuk Aylar, Gustav Mahler üzerine metninde bestecinin yanı sıra müzik, sanat, yüce, modern, miras vb. temaları tartıştı.

Ek: Cihat Burak’ın Zamandan Bağımsızlığı /Bir Desen Defterinin Düşündürdükleri
Modern Türk Sanatı’nın en önemli temsilcilerinden Cihat Burak’ın 100. Doğum günü nedeniyle “Sanat Dünyamız”ın 148. sayısında yayımlanan tıpkıbasım sayfalar, sanatçının Paris’teki ikinci uzun kalış döneminde (1960-64) gerçekleştirdiği bir desen defterinden alındı.

Sanat Dünyamız
Sayı: 148, Eylül-Ekim 2015
104 + 24 Sayfa

PAYLAŞ
BÜLTENİ İNDİR

Görseller