Haberler & Duyurular

Edip Cansever’in kütüphanesi ve kişisel arşivi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağışlandı

03.03.2022

Türk edebiyatının önemli şairlerinden Edip Cansever’in 500 kitaptan oluşan kütüphanesi, oğlu Ömer Cansever tarafından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağışlandı.

Edip Cansever adına imzalanan eserler, okuduğu kitaplar, şairin el yazmaları ve ağırlıklı olarak sanat dergilerinden oluşan koleksiyonla birlikte Cansever’in kişisel eşyaları da sergilenmek üzere halka açılacak.

Kitapları Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan Edip Cansever (İstanbul, 8 Ağustos 1928 – 28 Mayıs 1986) İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra girdiği Yüksek Ticaret Oku­lu’ndaki öğrenimini yarıda bırakarak babasının Kapalıçarşı’daki dükkânında ticarete başladı ve 1976 yılına kadar antikacılık yaptı. Dergilerde kalmış şiirleri, yazıları, söyleşileriyle hakkındaki değerlendirme ve eleştiriler ölümünden bir yıl sonra, 1987’de “Gül Dönüyor Avucumda” adlı kitapta toplandı. Turgut Uyar, Sezai Karakoç ve Cemal Süreya ile birlikte “İkinci Yeni”nin öncüleri arasında anılan Cansever, “Yerçekimli Karanfil” ile 1958 Yeditepe Şiir Armağanı’nı, “Ben Ruhi Bey Nasılım” ile 1977 TDK Şiir Ödülü’nü ve Yeniden adlı toplu şiirleriyle 1981 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’nü aldı.

PAYLAŞ