Sanat Dünyamız Film Günleri Başlıyor: Sanat Dünyamız Dergisi 50 Yaşında
27 Ocak 2024
Yapı Kredi Yayınları tarafından iki ayda bir yayımlanan güncel sanat dergisi Sanat Dünyamız, 50. Yaşını Sanat Dünyamız Film Günleri ile kutluyor.Derginin güncel sanat ve sinema ilişkisini gündeme taşıyacak film günleri 29 Ocak’ta “Yersiz Yurtsuz” söyleşisiyle sonlanacak.
29 Ocak Pazartesi 19:00’da Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da, küratörlüğünü sinema yazarı Engin Ertan’ın üstlendiği, bu yılki teması “Yersiz Yurtsuz” olan programın son gününde film ekipleriyle birlikte temayı ve film günlerini farklı yönlerden açabilecek bir söyleşi gerçekleşecek. Akademisyen Begüm Özden Fırat barınma ve mülkiyet ilişkilerini sinema örnekleri üzerinden anlatacak, akademisyen Başak Deniz Özdoğan edebiyatta yersiz yurtsuzluk hissini Latife Tekin anlatıları üzerinden inceleyecek. Gülce Özkara ise “akan görüntü” kavramını ve görüntünün sinema salonlarına sığmayan hareketli halini sergi mekânıyla ilişkisi üzerinden aktaracak.
Konuşmacılar
Begüm Özden Fırat Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesidir. Kent ve kültür sosyolojisi, görsel kültür çalışmaları ve toplumsal hareketler alanlarında çalışmaktadır. Encounters with the Ottoman Miniature Contemporary Readings of an Imperial Art (IB Tauris, 2015) adlı kitabın yanı sıra Commitment and Complicity in Cultural Theory and Practice (Palgrave/Macmillan, 2009), Cultural Activism: Practices, Dilemmas, Possibilities (Rodopi, 2011), Küresel Ayaklanma Çağında Direniş ve Estetik (İletişim, 2015) ve Mülkiyet ve Müşterekler: Türkiye’de Mülkiyetin İnşası, İcrası ve İhlali (Metis, 2023) kitaplarının editörlerindendir.
Başak Deniz Özdoğan Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden “Fatma Aliye’nin yazılarında ve romanlarında otorite, irade ve öznellik” başlıklı doktora teziyle mezun oldu. Akademik ilgi alanlarını modern Osmanlı ve Türkçe kurmaca, kültür tarihi, toplumsal cinsiyet çalışmaları, askeri darbe ve hapishane edebiyatları ile kent ve hafıza çalışmaları oluşturmaktadır. Akademik yayınlarının dışında çeşitli dijital ve basılı mecralarda edebiyat, sinema ve müzik üzerine yazılar yazdı. 2020’den bu yana Kadir Has Üniversitesi Çekirdek Program’da öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
Gülce Özkara Salt'ta Programlar Sorumlusu. Doktora araştırmasını Amsterdam Üniversitesi, Kültürel Analiz bölümünde, tarihin boşluklarını doldurmak için metruk film araçlarının kullanımı ve sergi mekânına aktarılması üzerine yürütüyor. Sinema ve hafıza arasındaki analojiyi “kusurlu” arşivler üzerinden araştırıyor. Çay içmeyi, simidi ve kedileri çok seviyor.
BÜLTENİ İNDİR