Küresel Sanat Pusulası

04 Kasım 2015

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Alistair Hicks’in “Küresel Sanat Pusulası - 21. Yüzyıl Sanatında Yeni Yönelimler” kitabı, çağdaş sanat dünyasının karmaşık labirentinde günümüz sanatını çözmenize yardımcı oluyor.

Kitapta ayrıca Türkiye baskısı için özel olarak eklenen “Türkiye’deki Pusula” adlı bir bölüm de bulunuyor.  

Geçmişte, Goethe, Ruskin ve Clement Greenberg gibi yazar ve eleştirmenler sanat hakkında belirli fikirleri yaydılar, hatta bu fikirleri sanatçılara dikte ettiler. Ancak o dönemden beri isyan eden sanatçılar artık ne mevcut bir teoriyi izlemek ne de belli bir kente gitmek zorunda hissediyorlar kendilerini. New York, Londra, Paris, Berlin ve Pekin, hepsi, sanat yapmak için harikulade yerler, ama hiçbiri dizginleri elinde tutmuyor.

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Küresel Sanat Pusulası”nda Deutsche Bank’ın küratörlüğünü de yapan Alistair Hicks günümüz sanat dünyasında olan biteni tek başına hiçbir küratörün, eleştirmenin ya da sanat simsarının belirlemediğini ve belirleyemeyeceğini kanıtlıyor. Tam tersine; sanatçıların kendilerini dinleyerek sanat dünyasında yolumuzu çizmenin ne kadar heyecan verici ve faydalı olduğunu gösteriyor.

Kıtalara göre düzenlenen ve Laure Prouvost (Fransa), Anri Sala (Arnavutluk), Gabriel Orozco (Meksika), Sandra Gamarra (Peru), Cai Guo-Qiang (Çin) ve Nandan Ghiya (Hindistan) gibi birbirinden çok farklı sanatçılarla söyleşilerden alıntılar içeren “Küresel Sanat Pusulası”, bir yazarın çağdaş sanat dünyasındaki keşiflerinin kaydı ve bize en anlamlı, en çekici gelen sanata kendimizi bırakarak içimizdeki sanat pusulasını bulmamıza yardımcı bir manifestodur.

Kitabının bu baskısı için yazdığı “Türkiye’deki Pusula” bölümü de dahil olmak üzere, Hicks’in çalışmasının sonuçları bize yirmi birinci yüzyıl sanatçılarının ilgilendikleri meselelerin çoğunlukla evrensel olduğunu gösteriyor: Sürekli hızlanan iletişim ağları küreselleşmeye direnişle dengeleniyor; pek çoklarına göre sadece bir meta olsa da sanat, yeniden canlandırma kabiliyeti olan bir araç aynı zamanda; ve medyanın sürekli genişleyen yelpazesine karşın sanatçılar genellikle daha geniş kitlelerle temas edebilecek ve hayatları daha iyiye doğru değiştirebilecek basit hikâyeleri arayıp buluyorlar.

Alistair Hicks Küresel Sanat Pusulası’nın yazarı. Deutsche Bank’ın küratörü. “School of London” (Londra Okulu), “New British Art in the Saatchi Collection” (Saatchi Koleksiyonu’ndaki Yeni Britanya Sanatı), “Contemporary Art at Deutsche Bank” (Deutsche Bank’ta Çağdaş Sanat) kitaplarının yazarı.

Küresel Sanat Pusulası
Yazan: Alistair Hicks
Çevirenler: Dilek Şendil, Mine Haydaroğlu, Süreyyya Evren
263 Sayfa
Yapı Kredi Yayınları

PAYLAŞ
BÜLTENİ İNDİR

Görseller