Türk İşlemeleri

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
Kitap Akrabalıkları
Yapı ve Kredi Bankası işleme örneklerinden oluşan koleksiyon 520 adettir. 1950 yılından itibaren toplanmaya başlanan bu koleksiyonda 16, 17, 18, 19 ve 20'nci yüzyıllara ait seçme örnekler bulunmaktadır. Bu katalog çalışması işlemelerin işlevlerine göre aldıkları isimler üzerine düzenlenmiştir.

Yapı ve Kredi Bankası, kuruluşunun ardından bankacılık konusundaki büyük atılımları ile beraber, kültür ve sanat hizmetlerine de yönelmiştir. Özellikle, Türk el sanatlarına verdiği değer tartışılmayacak kadar fazla ve olumludur. Uzun seneler Sayın Kâzım Taşkent'in emri ile Sayın Vedat Nedim Tör yönetiminde Prof. Kenan Özbel; Seyfettin Pınar ve daha birçok koleksiyonculardan satın aldığı el işlemeleri, oyalar, kumaş örnekleri, saat,tütün ile para keseleri, giysiler, çorap, kilim, teşbih ve tombak gibi yerine konulmayacak kalite ve güzellikteki tarihi sanat eserleri ile, ilk özel müze kurma fikrini ileri sürmüştür. Daha sonra da 1978 yılında bunu gerçekleştirmiştir. Yapı ve Kredi Bankası'nın amacı, Türk kültür ve sanatına sahip çıkarak yol olmasını önlemek, birikimleri ilim adamları ile vatandaşın yararına sunmaktır. Şu hususu da önemle belirtelim ki, bu anlayışı özel sektöre getiren ilk kuruluştur.

Daha sonra diğer banka ve kuruluşlar Yapı Kredi'nin bu örnek davranışını izlemişlerdir.

Yapı ve Kredi Bankası İşleme Örnekleri Koleksiyonu Kataloğu

Yapı ve Kredi Bankası işleme örneklerinden oluşan koleksiyon 520 adettir. 1950 yılından itibaren toplanmaya başlanan bu koleksiyonda 16, 17, 18, 19 ve 20'nci yüzyıllara ait seçme örnekler bulunmaktadır. Bu katalog çalışması işlemelerin işlevlerine göre aldıkları isimler üzerine düzenlenmiştir. Bu arada, her işlemenin koleksiyon numarası, devri, tekniği, özelliği ve kullanılma şekilleri tek tek ele alınmıştır. Yüzyıllar arasındaki farklılıklar ve tanınma özellikleri belirtilmiştir. Koleksiyonun çoğunluğu 18. yüzyıl sonu ve 19'uncu yüzyıla aittir. İşleme sanatının en parlak devri olan 16'ncı yüzyıl klasik devre ait örnekler bulunmakla beraber çok azdır. Bu özel koleksiyonun önemli bir bölümü 1981 Atatürk yılı nedeniyle Paris, Washington, New York, Münih gibi çeşitli merkezlerde ve 1984 yılında da Amman Kraliyet sergi salonlarında teşhir edilerek büyük beğeni kazanmıştır. Türk san'atının dış ülkelerde tanıtılmasında yardımcı olmuştur.

Yapı ve Kredi Bankası, Türk işlemeleri koleksiyonu yüzyıllar arasındaki gelişme, duraklama ve Avrupa sanatına özenmeyi çok açık ve güzel bir şekilde sergilemektedir.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.