Kuram-Eylem Bağlamı - Çözümleyici Bir Felsefe Denemesi

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
Kitap Akrabalıkları

Nermi Uygur'un yetmişinci yaşının çeşitli etkinliklerle kutlandığı 1995 yılında ilk kez yayımlanan "Tadı Damağımda" ile başladığımız "Bütün Yapıtlarına Doğru" dizisi, "Felsefenin Çağrısı"nın yeni (üçüncü) tıpkıbasımından sonra, "Kuram-Eylem Bağlamı, Çözümleyici Bir Felsefe Denemesi"nin tıpkıbasımıyla sürüyor.
Türkçenin bu benzersiz düşünürünün "Felsefenin Çağrısı"nda geliştirdiği çözümleyici "gelenek", bu kitapta daha da gelişiyor.
Nermi Uygur'un "En Can Kitaplarımdan Biri" dediği "Kuram-Eylem Bağlamı", 1975'te ilk kez yayımlandığında, o günlerin "aşırılıklar ve ideolojiler ortamında pek göze çarpmadıydı". Bugün artık hak ettiği ilgiyi göreceğine inanıyoruz.

Giriş: Araştırma Tabanı
Çok kez doğrulandığına hepimizin tanık olduğu bir gerçek var: baştan sona özenle yönelmese de elattığı her felsefe kitabı kaçınılmaz birtakım sorular boşandırır okuyucuda. Kitabı yazan kim? Neden yazmış? Kitabın konusu ne? Nasıl işleniyor konu? Bir katkısı var mı kitabın? Hangi yönleri eleştirilebilir? Başkaları biryana, en çok rastlanan sorular bunlar. Sık sık, kitabın kapağında sunulanla geçiştirilir bu sorular; oysa, en iyi, kitabın tümüne dayanarak yanıtlanabilirler. Gene de bazı kitapların yapısı, daha başta, sözü edilen soruları belli bir aydınlığa kavuşturmaya uygun olabilir. Bununsa: bazı okuyucuların, beklediklerini bulamayacakları yere başvurmuşlarsa, kitaptan elçekmesini; bazı okuyucularınsa, nesnel gerekimlerden ötürü, kitaba belli açılardan yaklaşmasını kolaylaştırmakla, önemli yararlar sağlayacağı apaçık ortadadır. Onun için şimdi burda, durumun elverişli olduğu inancıyla, sorulardan birkaç
tanesini belirli bir orandan öteye geçmeden deşeceğim.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.