Stalingrad

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
Kitap Akrabalıkları

II. Dünya Savaşı’nın Doğu cephesinde Stalingrad kenti için savaşan Kızıl Ordu’yla Mihver orduları arasındaki destansı muharebenin öncesi ve sonrasıyla anlatıldığı Stalingrad, tarihin en karanlık olaylarından birine ışık tutuyor. 

“Beevor’ın anlatısı, Stalingrad Muharebesinin azametini, liderlerin megalomanlığını ve yaşanan katliamın akıl almazlığını fevkalade bir berraklıkla aktarıyor.” 
RICHARD BERNSTEIN, The New York Times

İnsanların çektiği acıların ve sergiledikleri kahramanlıkların da aktarıldığı bu olağanüstü tarihi anlatı kanımı dondurdu.” ANTONIA FRASER, Sunday Times


“Muhteşem” JOHN KEEGAN, Daily Telegraph
“Dahice!” The Times
 

“Muhteşem… Harika bir tarih kitabı ama bir roman kadar sürükleyici.”
Daily Telegraph
 

“Müthiş… Bir felaketin sürükleyici hikâyesi” 
 MAX HASTINGS

İKİ TARAFI KESKİN BARBAROSSA KILICI

Cumartesi’ye denk gelen 21 Haziran 1941 harika bir yaz sabahıyla başladı. Birçok Berlinli günü Sans Souci parkında geçirmek üzere trene atlayıp Potsdam’ın yolunu tutarken, bazıları da yüzmek için Wansee ya da Nikolasee kumsallarına gitti. Kafelerde Rudolf Hess’in tek başına uçakla Britanya’ya gidişine dair zengin repertuarlı fıkraların yerini Sovyetler Birliği’ne yönelik yakın bir istilaya dair hikâyeler almıştı. Çok daha geniş çaplı bir savaş tasarısından korkanlar ise umutlarını Stalin’in son anda Ukrayna’yı Almanya’ya bırakacağı fikrine bağlamışlardı.
Unter den Linden bulvarındaki Sovyet büyükelçiliğinin görevlileri masalarının başındaydı. Moskova’dan gelen acil bir uyarıyla Baltık’tan Karadeniz’e kadar olan sınır boyunca büyük çaplı askerî hazırlıklara “önemli bir açıklık getirilmesi” istenmişti.1 Birinci kâtip ve baş tercüman Valentin Berejkov, bir randevu almak üzere Wilhelmstrasse’deki Alman Dışişleri Bakanlığı’na telefon açtı. Ona Bakan Joachim von Robbentrop’un şehir dışında olduğu ve Müsteşar Freiherr von Weizsäcker’e telefonla ulaşılamadığı bildirildi. Sabahın ilerlemesiyle birlikte, haber verilmesi talebiyle Moskova’dan gelen acil mesajlar gittikçe arttı. Önceki sekiz ayda Alman niyetlerine ilişkin belirtilerin sürekli artarak sekseni aşkın uyarıya ulaşması nedeniyle, Kremlin’de bastırılmış bir isteri havası vardı. NKVD şefinin yardımcısı daha önceki gün “SSCB resmî sınırlarını ihlal eden” en az “otuz dokuz uçak dalışı” olduğunu bildirmişti.2 Wehrmacht hazırlıklarında oldukça arsızdı; ancak gizliliğin olmayışı, Stalin’in çapraşık işleyen zihnine göre, bütün bunların herhalde Adolf Hitler’in daha büyük tavizler koparmaya dönük bir planının parçası olduğu yolundaki fikri doğrular gibiydi.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.