Şen Burgaç - Edebiyat - Kültür - Sanat Yazıları

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
Kitap Akrabalıkları

Şen Burgaç, Edebiyat - Kültür - Sanat Yazıları

Perde’li Düşünceler – Yönetmenler ve İzlekler Işığında Sinema kitabıyla sağlam bir sinema algısı ve düşüncesi ortaya koyan İsmail Ertürk, Şen Burgaç’ta edebiyat-sanat-kültür yazılarını bir araya getiriyor. Denemenin denetiminde yazılmış inceleme ağırlıklı yazılarında okuma-yazma eyleminin birlikteliği vurgulanırken, edebiyat üzerine düşünen, edebiyat sevgisini dile getiren yazılarına eklemlenen kültür üzerine denemelerinde “evet”in izleri duruyor.
Şen Burgaç’taki yazılara, binbir ayaklı bir dansmış gibi bakabilirsiniz.
Odense’de Hans Christian Andersen, “Milet”te Aristides, Jamaika ve Londra’da Sir Hans Sloane ayaklardan üçünü oluştururken; Bilge Karasu’da etik, şiirde ekonomi-politik ve kültür endüstrisi, binbir içindeki bir başka üç ayak.
İsmail Ertürk’ün seçtiği yazarlar ve konuların burgacına girmeniz için bir harita olarak da kullanabilirsiniz bu kitabı.

(“Ben Ruhi Bey Nasılım’ı Yeniden Okumak)

Yıllar önce okunan bir kitabı, yazıyı, şiiri, yeniden okumak için birden çok neden vardır. İstanbul’un “neresi”, bu coğrafyada yaşayanların “kim” olduğunun; sanatsal ve toplumsal düzeylerde, bu düzeylerin birbirine sarmallaşarak sertçe ve boğucu bir hava yaratarak gündeme geldiği bir dönemde, Edip Cansever’in, Ben Ruhi Bey Nasılım şiiri sayfalarını yeniden çevirdim, kendimi yeniden dizelerin akışına bıraktım. İstanbul’a ve yaşamımıza Edip Cansever’in poetikası, Edip Cansever’in İstanbulluluğunu anımsayarak bakmak, düşünmek istedim. Edip Cansever’deki ince ve düşünülmüş hüzün, kasvet diliyle duygulaştırılmış düşünce; bugünün gürültülerinden daha aydınlık geldi: şairin düşünülmüş kasveti, sese dönüştürdüğü yaşam ve dil özenindeki aydınlık içimi açtı. Öyle olacağını kestirmiştim, yeniden okumak pekiştirdi bu beklentimi.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.