- A-Z
- KONU DİZİNİ
- Cogito
- Çizgi Roman
- Delta
- Doğan Kardeş
- Ansiklopedi
- Bilim
- Çocuk Çizgi Roman
- Deneme
- Destan
- Dünya Klasikleri
- Efsane
- Eğitim
- Etkinlik
- Gençlik
- Gezi
- Hikâye-Öykü
- İlkgençlik
- Klasik Dünya Masalları
- Masal
- Mitoloji
- Modern Dünya Klasikleri
- Okul Çağı
- Okul Öncesi
- Oyun
- Resimli Öykü
- Resimli Roman
- Resimli ve Sesli
- Roman
- Romandan Seçmeler
- Röportaj
- Seçme Denemeler
- Seçme Öyküler
- Seçme Parçalar
- Seçme Röportajlar
- Seçme Şiirler
- Seçme Yazılar
- Şiir
- Edebiyat
- Anı
- Anlatı
- Biyografi
- Deneme
- Derleme
- Eleştiri
- Gezi
- Günce
- İnceleme
- Libretto
- Mektup
- Mitoloji
- Modern Klasikler
- Otobiyografi
- Oyun
- Öykü
- Polisiye-Gerilim
- Roman
- Senaryo
- Söyleşi
- Yaşantı
- Yazılar
- Genel Kültür
- Halk Edebiyatı
- Masal
- Kâzım Taşkent Klasik Yapıtlar
- Koleksiyon Kitapları
- Lezzet Kitapları
- Özel Dizi
- Sanat
- Kare Sanat
- Sergi Kitapları
- Şiir
- Türk Şiir
- Tarih
- XXI. Yüzyıl Kitapları
- Sosyoloji - Sağlık
- TEKRAR BASIMLAR
- YENİ ÇIKANLAR
- ÇOK SATANLAR
Adım Adım 62 Salata
-
Kategori:
Lezzet Kitapları -
Yazar:
Burak Aziz Sürük / Cengiz Çakıt -
Fotoğraflayan:
Hadiye Cangökçe -
ISBN:
978-975-08-3705-0 -
Sayfa Sayısı:
136 -
Ölçü:
20.5 x 27 cm -
YKY'de İlk Baskı Tarihi:
Temmuz 2016 -
Tekrar Baskı Sayısı / Tarihi:
3. Baskı / Haziran 2022
Mutfak, sağlıklı arayış ve denemeler için önü açık bir alan. Geleneksel, çağdaş, uzak, yakın her türden malzemenin ve kişisel deneyimin sağlıklı yemekler hazırlamak için sunduğu imkânlar, sonsuz gibidir. Daha önce “Adım Adım 62 Çorba” (Türkçe ve İngilizce, 2011) adlı kitapta başarılı öneri ve uygulamalarıyla ilgi gören Burak Aziz Sürük ve Cengiz Çakıt, bu kez salatalarıyla okurun ve damak erbabının huzurundalar.
Salata, 19. yüzyıl ortalarından beri eskiye oranla daha çok yer işgal ediyor sofralarımızda ve yemek kitaplarımızda. Yeşilliklerle bezenmiş eski ve geleneksel sofralarda da yenilikçi sofralarda da ustaca harmanlanmış ana malzemeleri ve sosuyla salatalar da vazgeçilmez oldu. Aslında yemek yanında tüketilir bir yiyecek olarak algılansa da öğünlerinde sofrasına yalnız salata ile oturan ve onu ana yemek olarak kabul eden çok insan var.
Genç ve başarılı aşçılar Sürük ve Çakıt’ın, yerli ve Uzakdoğu kökenli malzemelerle yarattığı çok güzel salatalar, birçok kez denendikten sonra “Adım Adım 62 Salata” (Türkçe ve İngilizce, 2016) adıyla kitaplaştırıldı. Bunların hemen herkesçe uygulanabilir tariflerine, Hadiye Cangökçe ve Yasemin Dinçer-Serenk’in damaklarımızı şenlendiren fotoğraf ve sofra tasarımları eşlik ediyor.
Evrensel yemek mitolojisinde salata dişi sayılır: Yeşil, taze, çiğ ve serin. Salataya “salata deyip geçmemek” lâzım gelir; gerçek bir iştah açıcıdır, onsuz sofranın tadı çıkmaz. Elbette temel yemek değildir ama salatasız bir sofra düşünemeyenlerdenim, dolayısıyla salata benim için vazgeçilmezdir.
Salatanın her öğünde hem aperitif, hem sıcak, hem soğuk hem de ana yemek olarak her dâim soframda olan tartışmasız en sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerden biri olup incelikle ve özenle hazırlanması gerektiğine inanırım. Lezzetli olmasının en önemli unsuru şüphesiz sosudur. Sos ne kadar lezzetliyse salata o kadar güzel olur. Özetle diyebilirim ki salata, sofranın rengini ve ahengini tamamlayan olmazsa olmazıdır.
Bu kitapta, “adım adım 62 çorba” kitabının yazarları genç ve yetenekli aşçılar Burak Aziz Sürük ve Cengiz Çakıt’ın oğlum Ömer’in evinde hazırlayıp sundukları sağlık ve lezzet dolu salatalarına ait tarifleri bulacaksınız. İlk kitabın büyük ilgi ve beğeni görmüş olması Burak ve Cengiz’i cesaretlendirdi ve ortaya böyle güzel ve faydalı bir kitap daha çıktı. Ayrıca kitabın salata sevdalısı merhum oğlum Mustafa V. Koç’a ithaf edilmesi beni fevkalâde mütehassis etti.
Sizlerin de bu kitaptaki tariflerden istifâde ederek birbirinden güzel sofralar hazırlayacağınızı ümîd eder, şimdiden afiyet olsun derim.
Çiğdem Simavi