Selçuk Baran’ı Keşfetmek - Söyleşi

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ

1999 yılında yitirdiğimiz Selçuk Baran, Türk edebiyatının daha geniş bir kitle tarafından keşfedilmeyi bekleyen yazarlarından biri. Öykü, roman ve tiyatro türlerinde yapıtlar verdi. Büyük kederleri, kayıpları öylesine incelterek aktardı ki okur bu öyküleri, romanları âdeta bir iç hayatın dışavurumlarıymış gibi duyumsadı. Bugünün okurlarına ve genç öykücülerine söyleyecek çok şeyi olan Baran’ın yapıtlarını ve yaşamını Boğaziçi Üniversitesi Türkçe Dersleri Koordinatörü ve öğretim görevlisi Dr. Esra Dicle Başbuğ’dan dinleyeceğiz. "kitap-lık" dergisi editörü Murat Yalçın’ın moderatörlüğünü yapacağı söyleşide Başbuğ, Selçuk Baran'ın “yitik olanı” kavradığı yerde kurduğu izlenimci, melankolik, lirik estetiği tartışacak. Bu estetiğe etki eden metinlere, kendi yaşam deneyimini nasıl metinselleştirdiğine, dahil olduğu sosyal-sanatsal-siyasal ortama değinecek. Söyleşinin ardından, Baran’ın aynı adlı öyküsünden sahneye uyarlanan "Türkân Hanım’ın Ölümü" adlı bir gösteri de, 19 Aralık 2020 Cumartesi günü saat 20:00’den itibaren Biletix üzerinden çevrimiçi ve biletli olarak sunulacaktır.

1933’te dünyaya gelen Baran, Ankara Kız Lisesi’ni ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni üstün derecelerle bitirdi. Aynı fakültenin Banka ve Ticaret Hukuku Enstitüsü’nde kurs müdürlüğü ve yayın müdürlüğü yaptı. İlk öyküsü “Çocuğun Biri” 1968’de "Yedi­tepe" dergisinde çıktı. İlk öykü kitabı "Haziran" ile 1973 TDK Öykü Ödülü’nü kazandı; "Bir Solgun Adam" ile 1974 Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda mansiyon aldı; "Anaların Hakkı" ile 1978 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı Adnan Özyalçıner’le paylaştı; Bozkır Çiçekleri ile 1979 Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda mansiyon aldı. 1987-93 yıllarında TRT İstanbul Radyosu’nda radyo oyunları yazdı. "Türkân Hanım" adlı oyunu Devlet Tiyatrosu’nda sahnelendi. 1991’de Roald Dahl’ın "Çarli’nin Büyük Cam Asansörü" kitabını Türkçeye çevirdi. Baran’ın tüm eserleri Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiye buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube kanalı üzerinden katılabilirsiniz.