- A-Z
- KONU DİZİNİ
- Cogito
- Çizgi Roman
- Delta
- Doğan Kardeş
- Ansiklopedi
- Bilim
- Çocuk Çizgi Roman
- Deneme
- Destan
- Dünya Klasikleri
- Efsane
- Eğitim
- Etkinlik
- Gençlik
- Gezi
- Hikâye-Öykü
- İlkgençlik
- Klasik Dünya Masalları
- Masal
- Mitoloji
- Modern Dünya Klasikleri
- Okul Çağı
- Okul Öncesi
- Oyun
- Resimli Öykü
- Resimli Roman
- Resimli ve Sesli
- Roman
- Romandan Seçmeler
- Röportaj
- Seçme Denemeler
- Seçme Öyküler
- Seçme Parçalar
- Seçme Röportajlar
- Seçme Şiirler
- Seçme Yazılar
- Şiir
- Edebiyat
- Anı
- Anlatı
- Biyografi
- Deneme
- Derleme
- Eleştiri
- Gezi
- Günce
- İnceleme
- Libretto
- Mektup
- Mitoloji
- Modern Klasikler
- Otobiyografi
- Oyun
- Öykü
- Polisiye-Gerilim
- Roman
- Senaryo
- Söyleşi
- Yaşantı
- Yazılar
- Genel Kültür
- Halk Edebiyatı
- Masal
- Kâzım Taşkent Klasik Yapıtlar
- Koleksiyon Kitapları
- Lezzet Kitapları
- Özel Dizi
- Sanat
- Kare Sanat
- Sergi Kitapları
- Şiir
- Türk Şiir
- Tarih
- XXI. Yüzyıl Kitapları
- Sosyoloji - Sağlık
- TEKRAR BASIMLAR
- YENİ ÇIKANLAR
- ÇOK SATANLAR
Larousse - Hayatı Değiştiren Buluşlar Ansiklopedisi
-
Özgün Adı:
Le Très Grand Livre des Inventions - qui ont changé ta vie! -
Kategori:
Doğan Kardeş / Ansiklopedi -
Yazar:
Sophie Crépon -
Çeviren:
Orçun Türkay -
Resimleyen:
Gérald Guerlais / Laurent Kling -
Yaş Grubu:
8 yaş ve üstü yaş -
ISBN:
978-975-08-3151-5 -
Sayfa Sayısı:
96 -
Ölçü:
20.5 x 34 cm -
YKY'de İlk Baskı Tarihi:
Ekim 2015
Kitap Akrabalıkları
“İlk diş macunun içinde ne vardı?” “İlk bilgisayarların boyutu nasıldı?” “Peki ya gelecekte kıyafetler nasıl olacak?”
Larousse’tan aklınızı başınızda alacak deli dolu bir ansiklopedi. Sağlıktan giysilere, spordan taşıma araçlarına varıncaya kadar hayatımızı değiştiren buluşlar hakkında ilginç bilgiler ve çılgın resimler...
Antibiyotikler
Bademciklerin mi iltihaplandı? Yoksa kulak iltihabı mı oldun? Telaşa gerek yok! Doktor adına “antibiyotik” denen ilaçlardan yazabilir sana. O da ne diyorsan, başla bakalım yazılanları okumaya!
Önce mikroskop vardı
Doktorlar uzun zaman boyunca mikropların varlığından habersizdiler. Bu çok doğaldı çünkü mikropları görmelerini sağlayacak aletleri yoktu. Mikroskop ancak XVII. yüzyılda bulundu, yani 300 yıl önce. Başlangıçta, söz konusu olan şeyleri biraz daha büyük gösteren büyüteçlerdi yalnızca. Bugün bu aletler mikropları 10.000 kat büyütebiliyor. Araştırmacılar mikrobu 1 cm boyundaymış gibi görüyorlar!
Ne acayip!
Mikroplar (bakteriler, virüsler, mantarlar ve maya mantarları) bir kum tanesinden 100 kat da küçük olabilir, 10.000 kat da!
... sonra Louis Pasteur çıktı ortaya!
XIX. yüzyılda, Fransız kimyacı Louis Pasteur mayalanma olayını açıklamayı başardı. Nedir peki mayalanma? Maddenin doğal yollarla başka bir şeye dönüşmesidir. Örneğin sütün mayalanmasıyla yoğurt ya da peynir olur. Üzüm suyunun mayalanmasıyla şarap olur. Pasteur araştırmalarıyla mayalanmaya neden olan şeyin maya mantarı adı verilen küçücük mantarlar olduğunu kanıtlamıştır. Bu keşif gerçekten bir devrimdir! Mikro-organizma (küçücük canlılar), mikrop araştırmalarının başlangıcına işaret eder.
Bakteri mi istedin, al bakalım!
Pasteur 1865’ten sonra mikroplu hastalıkları incelemeye başlar. Bu hastalıklardan bazılarına özel mikropların yol açtığını fark eder: Bakterilerin. Üç farklı bakteri türü saptar Pasteur: streptokoklar, stafilokoklar ve pnömokoklar. Bugün dünyanın her yerinde ve canlıların bedenlerinde binlerce bakteri türü olduğu biliniyor.
Bademciklerin mi iltihaplandı? Yoksa kulak iltihabı mı oldun? Telaşa gerek yok! Doktor adına “antibiyotik” denen ilaçlardan yazabilir sana. O da ne diyorsan, başla bakalım yazılanları okumaya!
Önce mikroskop vardı
Doktorlar uzun zaman boyunca mikropların varlığından habersizdiler. Bu çok doğaldı çünkü mikropları görmelerini sağlayacak aletleri yoktu. Mikroskop ancak XVII. yüzyılda bulundu, yani 300 yıl önce. Başlangıçta, söz konusu olan şeyleri biraz daha büyük gösteren büyüteçlerdi yalnızca. Bugün bu aletler mikropları 10.000 kat büyütebiliyor. Araştırmacılar mikrobu 1 cm boyundaymış gibi görüyorlar!
Ne acayip!
Mikroplar (bakteriler, virüsler, mantarlar ve maya mantarları) bir kum tanesinden 100 kat da küçük olabilir, 10.000 kat da!
... sonra Louis Pasteur çıktı ortaya!
XIX. yüzyılda, Fransız kimyacı Louis Pasteur mayalanma olayını açıklamayı başardı. Nedir peki mayalanma? Maddenin doğal yollarla başka bir şeye dönüşmesidir. Örneğin sütün mayalanmasıyla yoğurt ya da peynir olur. Üzüm suyunun mayalanmasıyla şarap olur. Pasteur araştırmalarıyla mayalanmaya neden olan şeyin maya mantarı adı verilen küçücük mantarlar olduğunu kanıtlamıştır. Bu keşif gerçekten bir devrimdir! Mikro-organizma (küçücük canlılar), mikrop araştırmalarının başlangıcına işaret eder.
Bakteri mi istedin, al bakalım!
Pasteur 1865’ten sonra mikroplu hastalıkları incelemeye başlar. Bu hastalıklardan bazılarına özel mikropların yol açtığını fark eder: Bakterilerin. Üç farklı bakteri türü saptar Pasteur: streptokoklar, stafilokoklar ve pnömokoklar. Bugün dünyanın her yerinde ve canlıların bedenlerinde binlerce bakteri türü olduğu biliniyor.