Persler: Anadolu’da Kudret ve Görkem - Anadolu Uygarlıkları Konferansları
- Kategori: Konferans / Anadolu Uygarlıkları Konferansları
- Tarih: 24.02.2021 Saat: 18:00
- Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat - Youtube
- Katılımcılar: Kaan İren, Nihat Tekdemir
Tüpraş ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle 2011 yılında başlatılan “Anadolu Uygarlıkları” Kitap Serisi kapsamında düzenlenen Anadolu Uygarlıkları Konferansları’nda bu ay, Antikçağ’da Anadolu’ya damgasını vuran güçlü Pers İmparatorluğu ele alınacak.
Yaklaşık 200 yıl boyunca Anadolu’nun büyük bir kısmına hâkim olan Persler, birbirinden farklı kültür ve toplumların barış içinde bir arada var olabildiği bir imparatorluk kurmuşlardır. Oluşturdukları satraplık (valilik) sistemiyle Anadolu halkları, Perslerin hoşgörüsü çerçevesinde yönetilmişler ve kendi kimliklerinden ödün vermemişlerdir. Pers ve Anadolu halklarının yaşam biçimleri, bir sentez oluşturmuş ve “Anadolu-Pers” olarak adlandırılan bu kültürün yansıması, başta arkeolojik eserler olmak üzere, sanatın diğer alanlarında da kendini göstermiştir.
Dizinin altıncı kitabı olan, “Persler: Anadolu’da Kudret ve Görkem” kitabı vesilesiyle, dizinin editörü Nihat Tekdemir’in moderatörlüğünde düzenlenecek konferansa Daskyleion Antik Kenti kazı başkanı Prof. Dr. Kaan İren konuk olacak. “Akhaimenid dönemde Daskyleion” üzerine bir konuşma yapacak olan Prof. Dr. İren, avcılığa ve bitkilere meraklı, kendi heykeltıraşlık üslubunu yaratmış, ilk posta teşkilatını bünyesinde barındıran Persler’in oluşturduğu çokkültürlü toplum yapısını anlatacak.
Kültürel mirasa sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara kalıcı eserler bırakmak amacıyla hazırlanan “Anadolu Uygarlıkları” serisi toplam 12 kitaptan oluşan ve Anadolu’da yaşamış medeniyetlere dair en güncel araştırmaları bir araya getiren bir külliyat sunuyor. Projenin hayata geçirilmesinden dokuz yıl sonra kitaplar, daha geniş bir okur kitlesinin de yararlanması için yenilenen tasarımları ve güncellenen içerikleriyle yeniden yayımlanıyor.
Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiye buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın YouTube kanalı üzerinden katılabilirsiniz.