Hande Ortaç’la Okuma Atölyesi – “Naif Bir İnat: Felaketlere Rağmen Umutlanma Cesareti” - Yeryüzü Halleri Buluşmaları

PAYLAŞ / İZLE
REZERVASYON ÜCRETSİZ
Yapı Kredi’nin 80. yıl özel sergisi “Yeryüzü Halleri” kapsamında düzenlenen okuma atölyesinde yazar Hande Ortaç’la bir eko-feminist distopya olan “Pembe ve Eflatun” öyküsünü birlikte derinlemesine konuşuyor ve alternatifleri birlikte hayal ediyoruz.

İnsan eliyle tetiklenmiş iklim krizi; şimdiye kadar kurduğumuz sistemlerle baş etmenin mümkün olmadığı sellere, yangınlara, fırtınalara ve yıkımlara yol açıyor. Bu felaketlerin sonucunda adil olmayan savaşlar, büyük göçler, tükenmek bilmeyen acılar kaçınılmaz. Bu hikâyeyi anlatmaya hiç gerek yok, zaten tüm dinamikleri gayet iyi biliyoruz. İnsanlık, tarihi boyunca çok kereler zamanın sonuna geldiğine inanmış ki bu yine insan merkezli bir bakış. Şimdiyse zamandan silinme olasılığıyla karşı karşıya. Ekofobi ve eko-anksiyete içinde kıvranıyoruz. Peki bunca fenalığa rağmen, bizden önceki kuşaklar gibi hayatta kalmaya inat edebilir miyiz? Bu sefer tekrarlanan hatalardan farklı, yeni bir düzeni kurulabilir mi? Felaketin içinde ya da hemen sonrasında nasıl ayakta kalınır? Mevcut düzeni sarsıp yeni dünyaya uygun bir değerler sistemi gelişebilir mi? Doğayla uyum içinde olmak bu kadar zor mu? Bugün kaynaklara erişim anlamında dezavantajlı ve iktidar sahibi olmayan kesimler yeni nizam tasavvurunda ana sorumlulukları üstlenseler, hayatta kalmak kolaylaşır mı?
 
Hande Ortaç:
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans, Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. “Kankurutan” adlı öyküsü altKitap 2008 Öykü Ödülü’nde, “Pembe ve Eflatun” adlı öyküsü ise KaosGL 2020 Kadın Kadına Öykü Yarışması’nda birincilikle ödüllendirildi. İlk öykü kitabı “Kankurutan” 2011 ve ikinci öykü kitabı Üç İki Bir Kayıt” 2015 yıllarında Ayizi Yayınları tarafından, üçüncü öykü kitabı “Daha İyi misin?” 2021 yılında ve ilk romanı “Sakinler” 2023 yılında İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Öykü, deneme ve eleştiri yazılarıyla birçok kolektif kitaba ve mecraya katkıda bulundu. Elektronik kitap yayınevi altKitap ve dijital edebiyat dergisi altZine’in editör ve yazarlarından biri olan Ortaç, “Daha İyi misin?” öykü kitabıyla 68. Sait Faik Hikâye Armağanı kısa listesinde yer aldı ve 2023 Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülleri’nde mansiyon ödülünü kazandı. “Sakinler” de 2024 yılı Duygu Asena Roman Ödülü kısa listesinde yer almıştır.
 
Etkinlik herkese açık ve ücretsizdir.  Katılım 20 kişiyle sınırlıdır. Rezervasyon bağlantısı bu sayfadadır.
Etkinlikten 10 dakika önce Yapı Kredi Kültür Sanat’ın 7. katındaki Loca’da hazır bulunulması rica olunur.
Katılımcılar etkinlik sırasında çekilecek fotoğrafların YKKSY’nin sosyal medya hesaplarında kullanılmasına izin vermiş kabul edilirler. 
YKKSY etkinlik saatinde değişiklik yapma ve iptal hakkını saklı tutar.