Erken Modern Dönemde Varlıklı Osmanlı Kadınlarının Maddi Dünyası - Bilim Akademisi Konferansları

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ

Kadınlar konusunda uzun zamandır süregelen olumsuz imgelerden biri de, onların soyut düşünceye yatkın olmayan, tamamen maddi dünyaya ait olan varlıklar olduklarıdır. Evrensel olan bu önyargının doğru olup olmadığını test etmenin ön koşulu, kadınların içinde bulunduğu -ve bir ölçüde kendi elleriyle yarattıkları- dünyayı daha yakından tanıma çabası içinde olmaktır.

Bilim Akademisi tarafından Yapı Kredi Kültür Sanat’ın ev sahipliğinde düzenlenen Bilim Akademisi  Konferansları’nın Haziran ayındaki konuğu Prof. Dr. Suraiya Faroqhi, bu çabayı gösterenlerin ilgisini çekecek bir konuşma yapacak. Osmanlı Tarihi üzerine araştırmalarıyla tanınan Faroqhi, 18. yüzyılda Bursa ve İstanbul’da yaşamış varlıklı Osmanlı kadınlarının yaşamlarını ele alacak. Kadınların kullandıkları ziynet eşyaları, kıyafetleri ve ev mobilyaları gibi eşyalarından yola çıkarak, Osmanlı’nın kentsoylu kadınların yaşamlarına ve yaşadıkları döneme ışık tutacak.

Suraiya Faroqhi
1941 yılında Berlin’de doğan Suraiya Faroqhi Hamburg, İstanbul ve Bloomington/Indiana üniversitelerinde okudu. 1971-87 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde hocalık yaptıktan sonra 1988-2007 yıllarında Münih’teki Ludwig-Maximilians Universitaet’te Ortadoğu Tarihi ve Kültürü ve Türk Araştırmaları Enstitüsü’nde profesör olarak görev yaptı. 2007-2017 yıllarında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde görev yapmış ve ‘emerita’ ünvanını almıştır. Halen İbn Haldun Üniversitesi Tarih Bölümü’nde ders vermektedir.
Çatma Yastık Yüzü, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu'ndan.