Ekolojik Düşüncenin Çatallanan Yolları - Sergi Konuşmaları

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ
Yapı Kredi’nin 80. yıl özel sergisi “Yeryüzü Halleri” kamusal etkinliklerinden “Ekolojik Düşüncenin Çatallanan Yolları” başlıklı sunumunda Ezgi Hamzaçebi ekoeleştiriden Eko Marksizm’e, ekofeminizimden queer ekolojiye kadar ekolojinin faklı yaklaşımlarını değerlendiriyor. Aynı zamanda Yeryüzü Halleri sergisinin katalog yazarlarından biri olan Hamzaçebi sunumunda, sergide yer alan bazı yapıtları ekolojik düşünce bağlamında değerlendirirken insandan ibaret olmayan dünyada sanatın rolüne bakıyor. 
 
Ezgi Hamzaçebi doktora derecesini “Canavarların Vaatleri: Türkçe Feminist Spekülatif Kurmacaya Musallat Olanlar” başlıklı doktora tezi ile Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden almıştır. Araştırma alanları Hayvan ve Bitki Çalışmaları, Ekoeleştiri, Canavar Çalışmaları ve Feminist Spekülatif Kurmacadır. “İnsan Olmayanların Edebi Temsili: Yere Düşen Dualar ve Yeryüzü Halleri’ne Ekoeleştirel Bir Yaklaşım” başlıklı yüksek lisans tezini savunduktan sonra 2017-2019 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen “Disiplinlerarası Ekolojik-Etik Karşılaşmalar” konferans dizisinin organizasyon ekibinde yer almıştır. Yazıları Feminist TahayyülMonograf, Kampflatz gibi hakemli dergilerin yanı sıra Animals, Plants, and Landscapes: An Ecology of Turkish Literature and Film (Routledge, 2019); Turkish Ecocriticism: From Neolithic to Contemporary Timescapes (Lexington Books, 2020); ve Gaflet: Modern Türkçe Edebiyatın Cinsiyetçi Sinir Uçları (Metis, 2019) gibi derleme kitaplarda yayımlanmıştır. Sosyal Bilimler Ne İşe Yarar? (Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2015) başlıklı kitabın editörlerinden biridir. Aynı zamanda, 2019'dan beri Özyeğin Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Akademik faaliyetleri dışında, Garp Sessions, Proje Difüzyon, digitaLABperformance gibi farklı disiplinlerden ekipler ve Ekin Kano, Lara Ögel, Eda Gecikmez, Burak Kabadayı gibi güncel sanatçılar ile ortaklaşa işler yapmıştır. 
 
Yeryüzü Halleri sergisindeki ekolojiye dayanan sanat üretimlerinden esinle oluşturulan, insan doğa ilişkisine ekolojik, politik, siyasi, coğrafi, kültürel bağlamda odaklanan etkinlik programı, Yasemin Ülgen’in koordinasyonunda Fevzi Özlüer’in danışmanlığında düzenleniyor. 
 
Etkinlik herkese açık ve ücretsizdir. Kapılar etkinlikten yarım saat önce açılır.