Çoklu Zamansallıklar ve Ortak Yaşam Pratikleri - Sunum ve atölye

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ
“Bu “antropo-” yamalı peyzajlara, çoklu zamansallıklara ve insanlar ile insan-olmayanların oluşturduğu değişken kümelenmelere - yani işbirliğine dayalı hayatta kalmak için önem taşıyan her şeye - dikkat göstermeyi önemli kılıyor.” (Tsing, 2021, s.37).
 
Yapı Kredi Kültür Sanat’ın yeni sergisi “Yeryüzü Halleri” kapsamında düzenlenen bu sunumlu atölye sanatçı Rozelin Akgün ve küratör Dicle Beştaş tarafından “ekolojik ve toplumsal iyileştirme” odaklı bir perspektifle yola çıkılarak tasarlandı. Akgün ve Beştaş, "çoklu zamansallıklar” ve “ortak yaşam pratikleri" kavramlarına görsel pratik ve kuram üzerinden yaklaşıyor. Tsing’e referansla, 'antropo-yamalı peyzajlara, insanlar ile insan-olmayanların oluşturduğu değişken kümelenmelere' dikkat çekerek ilişki ağlarını yeniden düşünmeye, çoklu zamansallıklar ve işbirlikleri üzerinden bir arada var olmanın yollarını aramaya davet ediyor katılımcıları. Bu ortak alan, ekolojik ve toplumsal iyileştirmenin ihtimallerine yönelik yaratıcı ve eleştirel bir platform sunmayı amaçlıyor.

İlk oturumda, sanatçı-küratör ortaklaşması üzerine bir sunumlu söyleşi yer alacak. Bu konuşma, hiyerarşi ve sömürüden uzak, eşitlikçi bir dünyaya dair umutlarımızı ve sanatsal işbirliklerinin nasıl organik olarak gelişebileceğini keşfedebileceğimiz bir alan sunacak. Atölye kısmında, yabani bitkilerle çalışarak bu bitkilerin bilgece dayanışma yöntemlerini ve hayatımızdaki yerlerini birlikte irdeleyeceğiz. Katılımcılar küçük gruplar halinde birlikte çalışıp, yabani otlar hakkındaki anılarından esinlendikleri referansları kendi fikir ve stratejileriyle bir araya getirecek. Bu vesile ile katılımcılarla birlikte düşünme süreçlerini farklı görselleştirme biçimleri üreterek ortak bir düşünce haritasına dönüştürmeyi planlıyoruz. Atölye güncel sanat, botanik, sosyal bilimler alanlarının olanaklarını "insan sonrası" tartışmalar bağlamında yeniden düşünmeye ilgi duyan herkese açık ve ücretsizdir.
 
Rozelin Akgün Mustafa Kemal Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı bölümünden mezun oldu (2019).  Multidisipliner bir sanatçı ve araştırmacı olarak tanınır. Araştırmalarında biyolojik döngüler ve biyomateryaller üzerine odaklanır ve yaratıcı sürecine sosyal, kültürel, ekonomik ve psikolojik bağlamlar getirerek organik madde ve diğer formlara dönüşen materyaller temasıyla ilgilenir. Pratiğe dayalı deneysel araştırma yöntemleriyle insanlarla doğal dünya arasındaki ilişkileri keşfetmeyi ve malzeme araştırma projeleri aracılığıyla, daha içgüdüsel ilişkiler geliştirmeyi, bedenler ile çevreleri arasındaki sınırları bulanıklaştırmayı hedefler.

Dicle Beştaş güncel sanat alanında kolektif ve toplumsal pratiklere ilgi duyan bağımsız bir küratör ve mimardır. Çok katmanlı ortak söylem alanları oluşturmak Beştaş’ın küratoryal pratiğinde merkezî bir rol oynar. Küratoryal süreci birlikte yapma ve konuşma esnasında gerçekleşen geçici bir iş birliği ve müşterek bir üretim imkânı olarak görür. Söylemsellik alanını araştırdığı çalışmalarında “başkalarıyla” bir araya gelmenin yollarını arar. Diyarbakır’daki bağımsız sanat inisiyatifi Loading Art Space’in koordinatörlüğünü yapmış olan Beştaş Diyarbakır ve çevresinde, İstanbul’da ve uluslararası alanda çeşitli misafirlik programlarına katılmış ve sergiler yapmıştır.
 
Etkinlik 14 yaş üzeri herkese açık ve ücretsizdir.
Kapılar etkinlikten yarım saat önce açılır. 
Katılımcılar etkinlik sırasında çekilecek fotoğrafların YKKSY’nin sosyal medya hesaplarında kullanılmasına izin vermiş kabul edilirler. 
YKKSY etkinlik saatinde değişiklik yapma ve iptal hakkını saklı tutar.