Bir Dönemin Aynası: Gulam Hüseyin Sâedi - Seminer dizisi

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ
Bir Dönemin Aynası: Gulam Hüseyin Sâedi (6, 13, 20, 27 Ekim)

Modern İran edebiyatında büyülü gerçekçiliğin öncüsü Gulam Hüseyin Sâedi’nin eserlerine, hayatına ve onun yaşadığı İran’a odaklanan bir seminer dizisi başlıyor. Sâedi’nin YKY tarafından yayımlanan kitaplarının çevirmenlerinden yönetmen, yapımcı Farhad Eyvazi tarafından hazırlanan program Ekim ayı boyunca her Pazartesi Loca’da gerçekleşecek dört oturumdan oluşuyor. Bir başka büyük İranlı şair ve yazar Ahmet Şamlu’nun “O, İranlılar için Márquez’den önceki Márquez’dir” diye nitelendirdiği Sâedi’yi tanımak ve Devrim öncesi İran’ı kültürel boyutlarıyla kavramak isteyenler kaçırmasın.

Gulam Hüseyin Sâedi
Gulam Hüseyin Sâedi (1936, Tebriz - 1985, Paris) Türk kökenli memur bir ailenin çocuğuydu. 18 yaşına gelmeden, çoğunu kendisinin kurduğu çeşitli gazete ve dergilerde çıkan yazıları nedeniyle mahkûm edildi. 20 yaşında Tıp Fakültesi’ne girdi, uzmanlığını psikiyatri alanında yaptı. Bir hastanede çalışmaya başladı, aynı zamanda bir muayenehane açarak burada hastalara ücretsiz hizmet etti. Döneminin ünlü yazarlarıyla birlikte İran’ın modern edebiyatının oluşmasında önemli bir rolü oldu. Roman ve hikâyelerinin yanı sıra tiyatro oyunlarıyla ünlendi. Oyunları çağdaş İran tiyatrosunun ilk örneklerindendir. Senaryoları da bulunan yazarın Gav (İnek) adlı senaryosu, Daryuş Mehrcui tarafından filme alındı. Muhalif çizgisinden dolayı Paris’e göç etmek zorunda kaldı ve burada öldü. Père Lachaise Mezarlığı’nda Sâdık Hidâyet’le yan yana yatmaktadır.

Eserleri
Sâedi’nin Makbule Aras Eyvazi ve Farhat Eyvazi tarafından Türkçeye çevrilen dört kitabı YKY tarafından yayımlandı. Bayel Ağıtçıları, yazarın ilk kitabıdır. Sâedi, modern İran edebiyatında öncüsü olduğu büyülü gerçekçilik akımının ilk örneklerini Bayel Ağıtçıları’ndaki öykülerle verir. 1964’te yayımlanan eser kısa sürede büyük bir başarıya imza atar. Bu kitapta yer alan “Dördüncü Hikâye” ünlü yönetmen Daryuş Mehrcui tarafından 1969’da Gav (İnek) adıyla beyazperdeye aktarılır. Senaryosunu Sâedi ve Mehrcui’nin yazdığı film, kazandığı ödüllerle İran sinemasının adını dünyaya duyururken ülkenin sinema tarihinde bir dönüm noktası olur. Sâedi’nin YKY’den çıkan diğer kitapları Korku ve Titreme, Dendil ve Top’tur.
 
Seminer Dizisi Programı:
 
Gulam Hüseyin Sâedi’nin İran’ı
6 Ekim 2025 Pazartesi, 18:30
 
Gulam Hüseyin Sâedi’nin Hayatı
13 Ekim 2025 Pazartesi, 18:30
 
Gulam Hüseyin Sâedi’nin Roman, Öykü ve Oyunları 
20 Ekim 2025 Pazartesi, 18:30
 
Gulam Hüseyin Sâedi’nin İran Sineması ve Tiyatrosu’ndaki Etkisi 
27 Ekim 2025 Pazartesi, 18:30


Seminer dizisi herkese açık ve ücretsizdir.
Kapılar etkinlikten yarım saat önce açılır.
Katılımcılar etkinlik sırasında çekilecek fotoğrafların YKKSY’nin sosyal medya hesaplarında kullanılmasına izin vermiş kabul edilirler.
YKKSY etkinlik saatinde değişiklik yapma ve iptal hakkını saklı tutar.