Başka Bir Hikâye Mümkün: Biyosanatta İnsan-Virüs Dolanıklığı - Yeryüzü Halleri Buluşmaları

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ
Yapı Kredi’nin 80. yıl özel sergisi “Yeryüzü Halleri” kapsamında düzenlenen konuşmada Doç. Dr. Başak Ağın, Sars-COV-2 virüsünü görselleştirme yazılımıyla sanata dönüştüren Laura Splan’in işlerinden yola çıkılarak insan ve virüslerin iç içe geçmiş “yaşamına” odaklanıyor. Kaleydoskopik imgelerden yola çıkarak posthümanist bir zihin haritasına ulaşmanın ve yeryüzüne dair başka öyküler yazmanın imkânlarına bakıyor.
Doç. Dr. Başak Ağın, TED Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesidir. Türkiye’de çevreci ve posthüman beşerî bilimleri tanıtmak amacıyla, değişik disiplinlerden her seviyede akademisyenleri buluşturan internet sitesi PENTACLE’ın kurucusudur. “Posthümanizm: Kavram, Kuram, Bilim-Kurgu” (2020) başlıklı kitabın yazarı, Posthuman Pathogenesis: Contagion in Literature, Media, and Arts” (2022) ve “Beşerî Bilimlerin 50 Rengi: Çevreci, Dijital, Tıbbi ve Posthüman Sesler” (2023) başlıklı iki kitabın ortak editörü, Simon C. Estok’un “Ekofobi Hipotezi” kitabının çeviri editörü ve Jane Bennett’in “Canlı Madde: Şeylerin Politik Ekolojisi” kitabının çevirmenidir. Posthümanizm, maddeci ekoeleştiri, ekomedya ve ekofeminizm konularında ulusal ve uluslararası kitap bölümleri ile Ecozon@, CLCWeb, Neohelicon, Translation Review, Configurations ve EJES gibi dergilerde makaleleri bulunmaktadır.

“Yeryüzü Halleri” sergisindeki ekolojiye dayanan sanat üretimlerinden esinle oluşturulan, insan-doğa ilişkisine ekolojik, politik, siyasi, coğrafi, kültürel bağlamda odaklanan etkinlik programı, Yasemin Ülgen’in koordinasyonunda Fevzi Özlüer’in danışmanlığında düzenleniyor.
 
Etkinlik herkese açık ve ücretsizdir.
Kapılar etkinlikten yarım saat önce açılır. 
Katılımcılar etkinlik sırasında çekilecek fotoğrafların YKKSY’nin sosyal medya hesaplarında kullanılmasına izin vermiş kabul edilirler. 
YKKSY etkinlik saatinde değişiklik yapma ve iptal hakkını saklı tutar.