Sansür: Yasaklama, Denetleme, Toplama

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
İçindekiler

"Kitap-lık", YKY’nin kitap tanıtım dergisi olarak Eylül 1993’te çıktı ve bir süre ücretsiz dağıtıldı. 1997’ye dek kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla kitap evreninde olup bitenleri yakından izledi.

1998’den sonra mevsimlik (üç aylık), 2000’den sonra da iki aylık periyotla çıktı ve “ciddi”, “ağır” bir edebiyat dergisi kimliği kazandı. Yeryüzü yazınının tüm dillerine kendini açtı.

2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek “aylık edebiyat dergisi” çizgisine oturdu. 2005’e dek ekler verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren "YKY Şiir Yıllığı" armağanlarıyla 2000’li yılların şiir ortamını etkiledi.

Eylül 2012’de, dergiciliği etkileyen yeni koşullar karşısında yeniden iki aylık periyoda döndü.

2015’e gelindiğinde ise dergi yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek daha canlı bir görüntüye büründü.

"Kitap-lık" bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, “iyi edebiyat okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü iyice duyurmuş bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş bir biçimde yer vermesiyle, gelenekçi-yenilikçi, yerli-yabancı, doğulu-batılı, yaşlı-genç ayrımı yapmadan, derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgünlükçü ve etkili olma çabalarıyla günümüz edebiyat dergiciliğine yön vermekte.

"Kitap-lık", bütün kitapseverlerin ve edebiyat dostlarının dergisi olmayı sürdürüyor.

 Yayımlama Koşulları
Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerindeki yazınsal çalışmalara yer verilir.
Daha önce internet ya da basılı yayınlarda yer almamış, sadece Kitap-lık için gönderilmiş çalışmalar dikkate alınır.
Üç gün içinde yayımlanacağı bilgisi verilmezse yayımlanmayacak demektir, bu durumda herhangi bir gerekçe açıklanmaz.
omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine özel, kısa bir özgeçmişle birlikte gönderilen çalışmalar dikkate alınır.

  • EDİTÖRDEN

    Aşağı yukarı 150 yıllık basın-yayın tarihimiz aynı zamanda yasakların da tarihi. Dönüp baktığımızda Tanzimat’tan Meşrutiyet’e, Cumhuriyet’ten bugüne tüm kamusal yetkeler “düşünce ve ifade özgürlüğü”nü gözetme noktasında hep isteksiz davranmışlar. Coğrafi, ekonomik, toplumsal, tarihsel, kültürel, siyasal sebepler ileri sürerek, türlü bahanelere sığınarak indî metotlar üretmiş, yasal düzenlemeler yapmışlar.

    Nermi Uygur’cası, kestirmeden söylendikte, Türkiye’de yazarların, yayıncıların başını ağrıtan konulardan biri süregelen ekonomik sorunlarsa öbürü de süregiden yasaklar, denetimler, kısıtlamalar, toplatmalardır. İşte, yaşıyoruz hep birlikte, bu yaz atlatılan büyük bâdirenin arkasından ortaya çıkan konjonktürde özgürlükler sorunu kördüğüm biçiminde karşımızda yine.

    Edebiyat tarihimizde yapıtlar üzerinde uygulanan sansürle, yazarların uğradığı siyasal baskıları birbirinden ayırmadan ele alan; Edebiyat-Devlet ilişkilerini irdeleyen bir dosya var bu sayıda. Araştırmalarla, incelemelerle, belgelerle, eleştirel yorumlarla dolu bir dosya. Dileğimiz, geçmişin iyi anlaşılması, bugünün doğru kavranması, geleceğin sağlıklı bir biçimde düşlenmesi.

    Hep diyoruz, şiirle öykünün meskeni dergilerdir. Ustalardan yenilere, artan bir ilgi var dergimize. Bir şiir donanmasıyla, şairler geçidiyle açılıyor bu sayı. Demir Özlü yeni öyküsüyle; Nuran Tezcan ile Herta Müller söyleşileriyle; Mehmet Can Doğan “Atatürk şiirleri”ni ele alan yazısıyla; Uğur Kökden 1980’lerin Bodrum’unu anlattığı günlüğüyle dikkat çekiyorlar. Geçen sayımızda Sabahattin Ali’nin ilk öyküsüne yer vermiştik, bu sayıdan itibaren de ?aban Özdemir Sabahattin Ali mektuplarını arşiv dehlizlerinden gün ışığına çıkarıyor.

    2017 planlarımıza başladık bile.

ŞİİR
EBUBEKİR EROĞLU
HAYDAR ERGÜLEN
MEHMET YAŞIN
NECMİ ZEKÂ
ALİ ASKER BARUT
BEDİRHAN TOPRAK
CEVDET KARAL
BETÜL TARIMAN
MEHMET CAN DOĞAN
ASUMAN SUSAM
CEM UZUNGÜNEŞ
MEHMET ÖZTEK
MURAT ÇELİK

ÖYKÜ
DEMİR  ÖZLÜ - Kanlı Kitap
AHMET SAİT AKÇAY - Joburg, Benim
NECDET DÜMELLİ - Sisifos Mutlu Değildi
BERKAN M. ŞİMŞEK - Her Narsistin Yazı Masasında Bulunması Gereken Öykü Tarifleri

SÖYLEŞİ
NURAN TEZCAN - “Divan edebiyatına bakışımızda nasıl tabular olduğunu gördüm”

DOSYA
SANSÜR: YASAKLAMA, DENETLEME, TOPLAMA
ROBERT DARNTON - Sansür edebiyatı nasıl şekillendirir?
SEVENGÜL SÖNMEZ - Sansürü Aşma Yolları
DENİZ AKTAN KÜÇÜK - Servet-i Fünun, Sansür ve Ötesi
HANDE SONSÖZ - Sesi Kısılan Bir Tür: Roman
İRFAN KARAKOÇ - Nâzım Hikmet Devlet Arşivlerinde
YALÇIN ARMAĞAN - Modernist Şiir ve Sansür
SAMİ AKBIYIK - Dünün Dil Yarası, Bugünün Gönül Yarası Oldu

MEKTUP
ŞABAN ÖZDEMİR - Sabahattin Ali’den Orhan Şaik Gökyay’a Bir Mektup
“Ölelim iki gözüm, ölelim...”

GÜNLÜK
UĞUR KÖKDEN - Bodrum Günlüğü

SÖYLEŞİ
HERTA MÜLLER - “Kim olduğumu ve bu dünyada nasıl yaşamak istediğimi hiç bilmedim”

GÜZEL SAYFA
MEHMET CAN DOĞAN - İlk “Atatürk” Şiiri

BUGÜNKÜ EDEBİYATIMIZDA ESERLER SÖZLÜĞÜ
SEVAL ŞAHİN

BULMACA
Hazırlayan: Ersin Tezcan

Abone olmak için idealdergi@idealkultur.com adresine mail atabilir ya da 05559811838 - 02125288541 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.