İlhan Berk 100 Yaşında

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
İçindekiler

“kitap-lık” 200. sayı: İlhan Berk 100 Yaşında

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmakta olan “kitap-lık” dergisinin 200. sayı dosya konusu İlhan Berk. “İlhan Berk 100 Yaşında” dosyasını Gonca Özmen hazırladı. Dosyada Yalçın Armağan, Veysel Öztürk, Ersun Çıplak, Deniz Durukan, Necati Tonga’nın yazıları yer alıyor. “İlhan Berk sizin için hangi sözcük?” başlıklı soruşturmaya katılanlar Ahmet Güntan, Gülseli İnal, Veysel Çolak, Neşe Yaşın, Ömer Erdem, Nazmi Ağıl, Elif Sofya, Bâki Ayhan T., Asuman Susam, Murat Üstübal, Derya Çolpan, Veysi Erdoğan, Seyyidhan Kömürcü. Dosyanın son bölümündeyse şairin Ferit Edgü ve Gonca Özmen’e mektupları var.

Hasan Bülent Kahraman’ın “Anlar/Zamanlar” günlüğü; Mehmet Ergüven, Oğuz Demiralp, Hüseyin Kıran, Orhan Kâhyaoğlu, Mukadder Özgeç, Burcu Şahin, Robert Schild, Necmi Sönmez’in yazıları; Mehmet Can Doğan’la Duygu Kankaytsın’ın yaptığı söyleşi; Bâki Asiltürk-Sinan Bakır’ın Diyalojik Okuma’sı; Doğan Yarıcı, B. Nihan Eren, Alper Uygur, Demet Çizmeli, Eylem Ata Güleç, Arda Kıpçak’ın öyküleri; Murat Alpar’ın çağdaş Danimarkalı şair Per  Højholt’dan çevirdiği seçme şiirler “kitap-lık” dergisinin 200. sayısında.

“kitap-lık” dergisi ayrıca, geride bıraktığı 25 yıl ve 200 sayının anısına, Harf Devrimi’nin 90. yılı dolayısıyla, Davut Yücel’in tasarladığı 50X70 boyutlarında bir alfabe afişi armağan ediyor.

______________________

 

“Kitap-lık” her mevsim iyi edebiyatın izinde.

"Kitap-lık", YKY’nin kitap tanıtım dergisi olarak Eylül 1993’te çıktı ve bir süre ücretsiz dağıtıldı. 1997’ye dek kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla kitap evreninde olup bitenleri yakından izledi.

1998’den sonra mevsimlik (üç aylık), 2000’den sonra da iki aylık periyotla çıktı ve “ciddi”, “ağır” bir edebiyat dergisi kimliği kazandı. Yeryüzü yazınının tüm dillerine kendini açtı.

2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek “aylık edebiyat dergisi” çizgisine oturdu. 2005’e dek ekler verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren "YKY Şiir Yıllığı" armağanlarıyla 2000’li yılların şiir ortamını etkiledi.

Eylül 2012’de, dergiciliği etkileyen yeni koşullar karşısında yeniden iki aylık periyoda döndü.

2015’e gelindiğinde ise dergi yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek daha canlı bir görüntüye büründü.

"Kitap-lık" bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, “iyi edebiyat okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü iyice duyurmuş bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş bir biçimde yer vermesiyle, gelenekçi-yenilikçi, yerli-yabancı, doğulu-batılı, yaşlı-genç ayrımı yapmadan, derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgünlükçü ve etkili olma çabalarıyla günümüz edebiyat dergiciliğine yön vermekte.

"Kitap-lık", bütün kitapseverlerin ve edebiyat dostlarının dergisi olmayı sürdürüyor.

Yayımlama Koşulları
• Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup ve söyleşi türlerindeki yazınsal (edebî) çalışmalara yer verilir.
• Word formatında 10 sayfayı geçmeyen; daha önce internet, sosyal medya ve diğer basılı yayınlarda yer almamış; omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine sadece dergimiz için, kısa bir özgeçmişle birlikte, gönderilmiş ürünler dikkate alınır.
• Yayına uygun olması durumunda editörün gerekli gördüğü biçimde değişiklikler (redaksiyon, kısaltma, başlık değiştirme vs) yapılarak dergide yer verilir.
 Telif ödemesi ise sadece editör tarafından ısmarlanan yazılara ve dergide düzenli olarak (belirli sıklıkta) yer alan yazarlara yapılabilmektedir.

  • EDİTÖRDEN

    Son günlerde kapanan dergiler, küçülen ebatlar, azalan formalar, ufalan puntolar, sıkışan satırlar, kâğıt alımı ve basımevi bulma aşamasındaki ekonomik tercihler, düşürülen baskı adetleri, bütün bunlara rağmen yükselen etiketler karşısında edebiyat dergileri çareler arıyor, teyakkuza geçiyor... Teyakkuz hali yorucudur: hevesleri, düşleri, arzuları öldürür.

    Elbette, bizde yayıncılığın, dolayısıyla dergilerin böyle dönemleri hep olur, olmuştur. Kültür sanat yayıncılığı ülkenin ekonomik sorunlarıyla, kültürel, toplumsal ve siyasi krizleriyle birlikte, düşe kalka yürümüştür her zaman. Her yeni dönem kendi mecralarını oluşturmuş, besleyip büyütmüştür. Hızla değişen koşullar dergilerin varlığını doğrudan etkilemiştir. Ne yazık ki bu süreçte iyi kötü bir istikrarı yakalayan yayınlar bir elin parmaklarını geçememiştir. Zaten, genellikle kültür sanat işlerimiz, Necatigil’in deyişiyle, “bir ihmali telafi telaşıyla” yürümüş, tamamı bir hizaya gelememiştir.

    “kitap-lık” da böylesi zor zamanlarda yoluna devam ediyorsa, sağlam bir yayınevinin bünyesinde yaşadığındandır. Edebiyat dünyamızın bir değeri olmayı başardıysa, 200 sayı boyunca desteğini esirgemeyen şair, yazar ve çevirmenlerimiz sayesindedir. İyi edebiyatın adresi olmayı sürdürüyorsa, sadık okurlarımızın dürüst kanaatleri, yeni kuşakların meraklı ilgisi sürdüğü içindir.

    Biz de büyük bir teşekkürle yolumuza devam ediyoruz.

    Ve bu teşekkürün bir ifadesi olarak da, Davut Yücel’in özel tasarımıyla, bir şık afiş armağan ediyoruz.

İLHAN BERK 100 YAŞINDA
GONCA ÖZMEN - İlhan Berk’in doğum gününde olacağız!
YALÇIN ARMAĞAN - Kusuru Erdeme Dönüştürmek
VEYSEL ÖZTÜRK - Kolektif Geçmişten Kişisel Mitolojik Zamana İlhan Berk Şiiri
ERSUN ÇIPLAK - İlhan Berk’in Poetik Semeresine Psikanalitik Bir Yaklaşım
DENIZ DURUKAN - Varolan Sonsuzdur!

SORUŞTURMA
Ahmet Güntan • Gülseli İnal • Veysel Çolak • Neşe Yaşın • Ömer Erdem • Nazmi Ağıl • Elif Sofya • Bâki Ayhan T. • Asuman Susam • Murat Üstübal • Derya Çolpan • Veysi Erdoğan • Seyyidhan Kömürcü
İlhan Berk sizin için hangi sözcük? Neden?
Ferit Edgü’ye Bir Mektup
Gonca Özmen’e İki Mektup
NECATİ TONGA - Edebiyat Mahfilleri Işığında İlhan Berk’in Ankara Günleri

ŞİİR

PER HØJHOLT
Çeviri: Murat Alpar

ÖYKÜ
DOĞAN YARICI - Küçürek Öyküler
B. NİHAN EREN - Ardıç
ALPER UYGUR - Zeynep
DEMET ÇİZMELİ - Yıldız’ın Ötesi
EYLEM ATA GÜLEÇ - İncirin İnancı
ARDA KIPÇAK - Tek Kelime

DENEME
MEHMET ERGÜVEN - Dile Direnmek
OĞUZ DEMİRALP - Meksika’nın Ruhu

GÜNLÜK
HASAN BÜLENT KAHRAMAN - Anlar/Zamanlar

ELEŞTİRİ-İNCELEME
ORHAN KÂHYAOĞLU - Süha Oğuzertem: Edebiyat, Eleştiri, Etik
HÜSEYİN KIRAN - “Bir Maskenin İtirafları”
MUKADDER ÖZGEÇ - Varoluşçuluk Çevresinde “Vatandaş”
BURCU ŞAHİN - Çalmanın Mahremiyetinden Müzenin Masumiyetine
BÂKİ ASİLTÜRK - SINAN BAKIR - Diyalojik Okuma Doğan Hızlan: “...Yazı Kalır”

SÖYLEŞİ
MEHMET CAN DOĞAN - “Şair ölmez, biçim değiştirir”
Söyleşi: Duygu Kankaytsın

BABİL KULESİ
ROBERT SCHILD - Yahudilik, edebiyatta bir meta mıdır?
NECMİ SÖNMEZ - Duvarlar çocukluk defterimizin beyaz sayfalarıdır

BULMACA
HAZIRLAYAN: ERSİN TEZCAN

Abone olmak için idealdergi@idealkultur.com adresine mail atabilir ya da 05559811838 - 02125288541 numaralı telefonları arayabilirsiniz.
* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.