Hulki Aktunç 70 Yaşında

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
İçindekiler

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmakta olan “kitap-lık” dergisinin 202. sayı kapak konusu Hulki Aktunç. “Hulki Aktunç 70 Yaşında” dosyasını Bengü Vahapoğlu hazırladı. Dosyada Murat Gülsoy, Bengü Vahapoğlu, Semra Aktunç, Asuman Susam, Armağan Ekici, Özge Şahin, Hale Işık’ın yazıları yer alıyor. Aktunç soruşturmasına katılanlar ise Selim İleri, Necati Tosuner, Egemen Berköz, İbrahim Yıldırım, Selahattin Özpalabıyıklar, Bâki Ayhan T..

Erkan Irmak, Duygu Kankaytsın, Bâki Asiltürk, Hakan Toker söyleşileri; Hasan Bülent Kahraman “Anlar/Zamanlar” günlüğü; Nihat Ziyalan, Gültekin Emre, Haydar Ergülen, Ali Asker Barut, Betül Tarıman, Mehmet Can Doğan, Yalçın Tosun, Zeliha Cenkci şiirleri; Gürgenç Korkmazel, Zehra Tırıl, İlyaz Bingül, Barış Yarsel, Gamze Erkmen, Fatma Gizem Asiltürk öyküleri; Uğur Kökden, Mehmet Mümtaz Tuzcu, Hüseyin Ferhad, Metin Celâl, Necati Tonga, Mustafa Ruhi Şirin, Metin Yetkin, Erendiz Atasü, Cemil Okyay yazıları “kitap-lık”dergisinin 202. sayısında.

_____________________________

“Kitap-lık” her mevsim iyi edebiyatın izinde.

"Kitap-lık", YKY’nin kitap tanıtım dergisi olarak Eylül 1993’te çıktı ve bir süre ücretsiz dağıtıldı. 1997’ye dek kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla kitap evreninde olup bitenleri yakından izledi.

1998’den sonra mevsimlik (üç aylık), 2000’den sonra da iki aylık periyotla çıktı ve “ciddi”, “ağır” bir edebiyat dergisi kimliği kazandı. Yeryüzü yazınının tüm dillerine kendini açtı.

2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek “aylık edebiyat dergisi” çizgisine oturdu. 2005’e dek ekler verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren "YKY Şiir Yıllığı" armağanlarıyla 2000’li yılların şiir ortamını etkiledi.

Eylül 2012’de, dergiciliği etkileyen yeni koşullar karşısında yeniden iki aylık periyoda döndü.

2015’e gelindiğinde ise dergi yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek daha canlı bir görüntüye büründü.

"Kitap-lık" bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, “iyi edebiyat okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü iyice duyurmuş bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş bir biçimde yer vermesiyle, gelenekçi-yenilikçi, yerli-yabancı, doğulu-batılı, yaşlı-genç ayrımı yapmadan, derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgünlükçü ve etkili olma çabalarıyla günümüz edebiyat dergiciliğine yön vermekte.

"Kitap-lık", bütün kitapseverlerin ve edebiyat dostlarının dergisi olmayı sürdürüyor.

Yayımlama Koşulları
• Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup ve söyleşi türlerindeki yazınsal (edebî) çalışmalara yer verilir.
• Word formatında 10 sayfayı geçmeyen; daha önce internet, sosyal medya ve diğer basılı yayınlarda yer almamış; omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine sadece dergimiz için, kısa bir özgeçmişle birlikte, gönderilmiş ürünler dikkate alınır.
• Yayına uygun olması durumunda editörün gerekli gördüğü biçimde değişiklikler (redaksiyon, kısaltma, başlık değiştirme vs) yapılarak dergide yer verilir.
 Telif ödemesi ise sadece editör tarafından ısmarlanan yazılara ve dergide düzenli olarak (belirli sıklıkta) yer alan yazarlara yapılabilmektedir.

  • EDİTÖRDEN

    Kimi yazarlar vardır, kitapları masamızda kalsın, günler günleri kovalasın ama onları okuması bitmesin isteriz. Azdır böylesi yazar, iyi okurun gözünde iyice azdır ama okurun iyisi yazarın iyisini bıkmadan arar. Birkaç iyi yazarla geçmez ömür.

    Ün-nitelik tartışmasında iyi yazarın da okurunun da sayıca azlığına inananlardanım. Büsbütün ünsüz değildir iyi yazar da ama oldukça dar bir çevrenin ünlüsüdür. Yazdığı dilin sınırlarını aşması, kitaplarının başka dillerin okurlarına ulaşması da yetmez ünlenmeye. Gelişmiş okur ister ne de olsa. Azdır böylesi dünyada bile.

    Şu şu yazar okunmuyor diye yazıklanmayı da düşüncesizlik sayarım. Biri ne zaman böyle dese, ardından sevdiği iyi yazarları sıralasa, içimden uyanık bir ses “o dediklerin okunuyor olsa bu çok satanların, bu ünlülerin hangisini bilirdik” der.

    İyi okur olmanın değerini bilelim diyorum. Giderek, yazarlık-yayıncılık atölyelerinin hiç değilse bilinçli okur sayısını artırdığına inanmaya başladım. Kitap nedir, yazarlık nasıl bir uğraştır, birlikte oturup kafa yormak az şey mi?

    Ün geçicidir, ne kadar sürse yine bir ömürle sınırlıdır. Sıradan bir kitapla, basit bir olayla ünlenip yitebilir bir yazar. Ama iyi okurlar iyi yazarları bırakmazlar, yazar ölse de kitaplarının ünü sürer. Yazarı ölümsüzlüğe erdiren iyi okurdur.

    Yeridir, şaka yollu diyeceğim, “yazın on para etmez, şu bendeki göz olmasa” diye bir türkü çığırabilir tutkulu okur.

    Demir Özlü’den bir özür notu: kitap-lık’ın 201. sayısında, Murat Yalçın’la yaptığımız konuşmada, bir hata yapmışım (sayfa 10, paragraf 2). Lepapa’a ait kitabın ilk bölümünün başlığı şöyle olacak: “Strasbourg Andı”. Hata bana aittir. Özür dilerim.

BENGÜ VAHAPOĞLU - Bir Hulki Aktunç Biyografisi Tasarımı
ASUMAN SUSAM - Tenden Gölgeye Hulki Aktunç
MURAT GÜLSOY - Hulki Aktunç’un Romanları Üzerine Kişisel Bir Deneme
ÖZGE ŞAHİN - Hulki Aktunç’un Şiir Ülkesine Giriş Notları
ARMAĞAN EKİCİ - “Meraklis”
Semra Aktunç’un Günlüğünden Bir Yaprak…
HALE IŞIK - Hulki Aktunç’un “Doğalı Meşk”i
Hulki Aktunç İçin Ne Dediler
HULKİ AKTUNÇ - Deredeki Eski Bir Denizin Yalıları

ŞİİR
NIHAT ZİYALAN
GÜLTEKİN EMRE
HAYDAR ERGÜLEN
ALİ ASKER BARUT
BETÜL TARIMAN
MEHMET CAN DOĞAN
YALÇIN TOSUN
ZELİHA CENKCİ

ŞİİRSEL
MEHMET MÜMTAZ TUZCU - Yaşamsanat
HÜSEYIN FERHAD - Büyük Saat’in Akrebi
NECATİ TONGA - Cahit Sıtkı Tarancı’nın Paris Mektupları
PETEK SİNEM DULUN - Duygu Kankaytsın: “Şiir bizi yeniden ana rahminden çıkarabilir”
İSMAİL CEM DOĞRU - Bâki Asiltürk ile Şiir Yüklü Gemi Üzerine

ÖYKÜ
GÜRGENÇ KORKMAZEL - Erkekler Evinde
ZEHRA TIRIL - Şahmeran İşli Bileklik
ILYAZ BINGÜL - Belirme Yordamlarından Biri
BARIŞ YARSEL - Balık Gözü
GAMZE ERKMEN - Üç Adam
FATMA GİZEM ASİLTÜRK - Oradaydık

GÜNLÜK
HASAN BÜLENT KAHRAMAN - Anlar/Zamanlar

DENEME
UĞUR KÖKDEN - Kitaplığımda Bir Gezinti
MUSTAFA RUHİ ŞİRİN - Rüyadan Doğan Rüyalar III

BABİL KULESİ
MERT TANAYDIN - Hakan Toker: “Başka hiçbir şey olamadığım için dil konusuna kafayı taktım”
METİN CELÂL - Melez anlatı ve günümüzün Ahmet Mithat’ları
METİN YETKİN - Günlük Hayatın Sisifosları
ERENDİZ ATASÜ - Anadolu’nun Kayıp Tarihi
CEMİL OKYAY - Söylem ve İzlek Ekseninde Latife Tekin ve Manves City
İSHAK REYNA - Erkan Irmak’la Eski Köye Yeni Roman kitabı çevresinde

BULMACA
HAZIRLAYAN: ERSİN TEZCAN

Abone olmak için idealdergi@idealkultur.com adresine mail atabilir ya da 05559811838 - 02125288541 numaralı telefonları arayabilirsiniz.
* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.