Furuğ Ferruhzad ve Mektupları
“kitap-lık” 26 yıldır iyi edebiyatın adresi.
-
Sayı:
204 -
Dönem:
Temmuz - Ağustos 2019
• Dergimizde çoğunlukla şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup ve söyleşi türlerindeki yazınsal çalışmalara yer verilir.
• Normal word formatında 7 sayfayı geçmeyen; daha önce web tabanlı mecralarda ya da başka basılı yayınlarda yer almamış; sadece dergimiz için kitaplik@ykykultur.com.tr adresine kısa bir özgeçmişle birlikte gönderilmiş dosyalar dikkate alınır.
• Yayına uygun olması durumunda editörün gerekli gördüğü biçimde değişiklikler (redaksiyon, kısaltma, başlık değiştirme vs) yapılarak yer verilir.
• Telif ödemesi sadece editör tarafından ısmarlanan yazılara ve dergimizde düzenli olarak (belirli sıklıkta) yer alan yazarlara yapılabilmektedir.
• Gelen çalışmaları bekletme süremiz azami 6 aydır. Bu süre içinde yer verilemeyen dosyalar iptal edilmektedir.
• Yayımlanmayacak çalışmalarla ilgili herhangi bir gerekçe bildirilmediği gibi, tarafımızdan kişiye özel bir değerlendirme de yapılmamaktadır.
- EDİTÖRDEN
Ali Teoman’ın, ölümünden önce yayımlanması için teslim ettiği dosyalardan birini, bugünlerde okuruna ulaşan Yazı, Yazgı, Yazmak kitabını yayına hazırlarken bir kez daha onun yazın evrenini düşündüm. Ne zaman onun yazı serüvenine baksam gıpta ederim, sebepli sebepsiz Sezai Karakoç’un “Biz koşu bittikten sonra da koşan atlarız” dizesini mırıldanırım.
Yazına inancını kendine ilişkin kuşkularla beslemek, iyi yazarlara özgü bir nitelik. Sürekli özeleştiri, ince eleme sıkı dokuma, sorgulama; ortaya koyduğu verimin etkilerini izleme; yazın ortamına ilişkin gözlem gücü, kestirim yeteneği; yeri geldiğinde de en sivri okları göğüsleme gözü pekliği.
Ali Teoman ölümünden önce, bir yıl boyunca, yayımlanmasını istediği 10 dosyayı, bendenize neredeyse hiç iş bırakmadan, doğrudan baskıya verilecek biçimde teslim etmişti. Üstelik bir yayın sırası, planı, programı gözeterek. Bu dosyalar bir roman (Gecenin Atları), üç öykü (Taş Devri, Kırık Kalpler Terzihanesi, Öykü Uçları), beş şiir (Ode To Man, Cahiliye, Yitik Zamanın İzinde, Zamanın Kanı, Çince), bir de tüm yazı ve söyleşilerini derlediği Yazı, Yazgı, Yazmak’tı. Bunlar arasında, “biraz Samuel Beckett’in Foirades’i gibi” dediği Öykü Uçları’nı önemsiyordu, yeni öykü yöneliminin de bu doğrultuda olacağını söylüyordu.
Sağlığında hazırlayıp teslim ettiği dosyaların yayımı sürüyor, önümüzdeki yıl da onun belirlediği sıraya göre şiirlerini programa alacağız. Son mektubunda şiirleri için şöyle diyordu: “Sevgili Murat, sanki ‘daha da var mı?’ demişsin gibi, işte sana iki şiir kitabı daha: Yitik Zamanın İzinde ve Cahiliye - toplu eski şiirler. Meğer ben öykücü ve romancı olmadan önce, çekingen bir şairmişim! Hâlâ da olabilirim, bak! Bütün bu şiirler fena halde iştahımı kabarttı. Bilgisayara geçtiğim bütün şiirleri gönderiyorum. Çok da kirli çıkıymışım ha!” Güncelerinden biri (Gezgin Günce) sağlığında, biri (Alacakaranlık Günce) önceki yıl yayımlandı. “Temize çekmeğe” çalıştığı bir güncesi daha vardı ki mektuplarından birinde, “Halihazırda,Samankâğıdı Günce – Atlas Otel Defteri adını verdiğim 20 yıl önceki ilk Paris güncemin temize çekilmesi üzerinde çalışıyorum: Çok dilli bir kuyrukluyıldız” diyordu.
ALİ SADİDİ-HERİS
Samimiyet Erdemi Bağlamında Bir Aşk Arayışı
ŞİİR
NİHAT ZİYALAN
GÜLTEKİN EMRE
MEHMET MÜMTAZ TUZCU
ALİ ASKER BARUT
MURAT ÜSTÜBAL
MUSTAFA YILDIZ
YALÇIN TOSUN
EMİN KAYA
SİNAN ULAKÇI
HAKAN TABAKAN
ŞİİRSEL
ASUMAN SUSAM - “Şiir bir bellek mekânı benim için”
MEHMET S. FİDANCI - “Kırgınlık bırakmaz yakamızı”
ÖYKÜ
ÂLİM KAHRAMAN - Hakkı Dayı
ZEHRA TIRIL - Tuttuysa Tutturduysa
B. NİHAN EREN - Kızılağaç
AHMET SAİT AKÇAY - Gergin Vakitler
ALPER BEŞE - Limandan
BATIKAN KÖSE - Sahafa Düşmüş Yazar
İPEK NİL - Mezar Almak İstiyor
NESRİN S. BROWN - Gaziosmanpaşa Yolcusu
DOĞUŞ BENLİ - Ayva Ağacı
GÜNLÜK
HASAN BÜLENT KAHRAMAN - Anlar/Zamanlar
DENEME
SERDAR RİFAT - Afrika’yı Çizebilmek
İNCELEME
M. SADIK ASLANKARA - Kurmaca Anlatıda Deneysel Çatkı...
HÜSEYİN KIRAN - Gözün Öyküsü
ÖMER GÖK - Kemâlü’l-Hikme Üzerine Notlar
MEKTUP
PELİN ÖZER - Yeraltındaki Yazara Mektuplar - 2
BABİL KULESİ
MERT TANAYDIN - Betül Kadıoğlu’yla Bir Söyleşi Oyunu
Bir Anlığına Zihinde Çakıp Parlayan
NECATİ MERT - Naz Kahvesi
MUKADDER ÖZGEÇ - “Bir Fare Hikâyesi” Üzerine
BAHRİ VARDARLILAR - Garip Bir Cemiyetin Ahvali
ÖMER ARSLAN - Eve Dönmeye Hayvan’ın Terkisinde
SACİDE ALKAR DOSTER - Elias Rukla’nın Karanlık Yanı
ÖZGE SAĞIN - Yaşar Kemal’in “Beyaz Pantolon”u: Umuduna Tutsak Çocuk
BULMACA
ERSİN TEZCAN