Eleştirmenleri İçimizde Yaşatmak

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
İçindekiler

Vüs’at O. Bener’den mektup var

Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi “Kitap-lık”ın yeni sayısı Vüs’at O. Bener’in eşi Ayşe Bener’e yazdığı bir mektupla açılıyor. Bener’in eşine yazdığı mektupların tamamı yakında YKY’den çıkacak.

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Tzevetan Todorov’u Mehmet Rifat, John Berger’ı Necmi Sönmez anlattı. Oğuz Demiralp’in Şinasi’nin düşünce, edebiyat ve kültürümüze getirdiği yenilikleri ve yaşadığı dramı yorumladığı “Beynim Zonkluyor” başlıklı yazısı, Taylan Altuğ’un “Yakup Kadri’nin Romanlarında Türk Tininin Dönüşüm Sancıları” başlıklı incelemesi ve Mehmet Can Doğan’ın Cemal Süreya’nın takma adla yayımladığı iki öyküsüne yer verdiği “Güzel Sayfa”sı bu sayının öne çıkan bölümleri.

Haydar Ergülen, Enis Akın ve Beliz Güçbilmez söyleşileri; Nihat Ziyalan, Tuğrul Tanyol, Hüseyin Ferhad, Fergun Özelli, Metin Celâl, Necmi Zekâ, Orhan Kâhyaoğlu, Ali Asker Barut, Nazmi Ağıl, Osman Özçakar, Süleyman Unutmaz, Barış Fert şiirleri; Âlim Kahraman, Adil İzci, Cengiz Akın, Ahmet Sait Akçay, Şenay Eroğlu Aksoy, Öznur Yalgın, Ömer Arslan, Muhammed Atalay öyküleri; Seval Şahin, Ferit Burak Aydar, Yaşar Güneş, Hasan Uygun, Betül Mutlu yazılarıyla “Kitap-lık”talar.
_______________________

“Kitap-lık” her mevsim iyi edebiyatın izinde.

"Kitap-lık", YKY’nin kitap tanıtım dergisi olarak Eylül 1993’te çıktı ve bir süre ücretsiz dağıtıldı. 1997’ye dek kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla kitap evreninde olup bitenleri yakından izledi.

1998’den sonra mevsimlik (üç aylık), 2000’den sonra da iki aylık periyotla çıktı ve “ciddi”, “ağır” bir edebiyat dergisi kimliği kazandı. Yeryüzü yazınının tüm dillerine kendini açtı.

2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek “aylık edebiyat dergisi” çizgisine oturdu. 2005’e dek ekler verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren "YKY Şiir Yıllığı" armağanlarıyla 2000’li yılların şiir ortamını etkiledi.

Eylül 2012’de, dergiciliği etkileyen yeni koşullar karşısında yeniden iki aylık periyoda döndü.

2015’e gelindiğinde ise dergi yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek daha canlı bir görüntüye büründü.

"Kitap-lık" bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, “iyi edebiyat okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü iyice duyurmuş bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş bir biçimde yer vermesiyle, gelenekçi-yenilikçi, yerli-yabancı, doğulu-batılı, yaşlı-genç ayrımı yapmadan, derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgünlükçü ve etkili olma çabalarıyla günümüz edebiyat dergiciliğine yön vermekte.

"Kitap-lık", bütün kitapseverlerin ve edebiyat dostlarının dergisi olmayı sürdürüyor.

Yayımlama Koşulları
• Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerindeki yazınsal çalışmalara yer verilir.
• Daha önce internet ya da basılı yayınlarda yer almamış, sadece Kitap-lık için gönderilmiş çalışmalar dikkate alınır.
• Üç gün içinde yayımlanacağı bilgisi verilmezse yayımlanmayacak demektir, bu durumda herhangi bir gerekçe açıklanmaz.
• omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine özel, kısa bir özgeçmişle birlikte gönderilen çalışmalar dikkate alınır.

  • EDİTÖRDEN

    Eleştirmenleri İçimizde Yaşatmak

    Italo Calvino’nun yakında çıkacak kitabından bir mektubu okurken, “Bir zamanlar yazarlar, özellikle de genç olanlar, çeviri yapıyordu. Görünüşe bakılırsa bugün hepsinin yapacak başka işi var” sözüne takılı kaldım.

    Eski dergiler tarandığında, pek çok şairin, yazarın ilk yıllarında çeviriyle meşgul olduğunu görürüz. Yalnız çeviri değil, kitap eleştirisi, inceleme, deneme alanlarında kalem sürenler de olmuştur.

    Elbette onları hadi’leyen dergi yöneticileriydi. Yeni imzaların sadece şiirleriyle, öyküleriyle dergilerde görünmelerini yeterli bulmazdı editörler. Dolayısıyla, genç bir yazar, “şiir vermeye” gittiği dergiden koltuğunun altında birtakım ödevlerle çıkardı. Yüz yüze görüşmelerin, dergi bürolarına gidip gelmelerin, oradaki sohbetlerin güzelliklerindendi bu. Genç sanatçı, böyle böyle bir “edebiyat kişisi” olmaya başlardı.

    İyi bir metinde sağlam düşünceler, derin duyarlıklar, ince dile getirişler aranır. Ama yolun başındaki genç, henüz renkleri, tonları ortaya çıkmamış bir dille iş görmek zorundadır. İşte bu “pîr aşkına yapılan” çeviri işleri, eleştiri, inceleme çalışmaları gencin kalemini açar, sivriltir, diline akışkanlık katar. Derken, kendi yazdıklarına bir çevirmen, bir eleştirmen, hatta bir yayıncı gözüyle bakmaya başlar.

    Hadi buradan şuraya da gelelim, hani zaman zaman, “Bir Nurullah Ataç, bir Memet Fuat, bir Fethi Naci, bir o bir bu yok artık” minvalinde yakınmalar duyar, hemen katılırız o seslere. Oysa, dönüp, “Hangi eleştirmenin eksikliğini duyuyorsanız onun kitaplarını iyice okuyunuz, sindiriniz. Sonra, edindiğiniz perspektiflerle, kriterlerle o sevdiğiniz eleştirmenin gözünde kendinizi kendiniz değerlendirin” demeliyiz belki de.

    Yani eleştirmenleri içimizde yaşatmak zor olmasa gerek. Kitaplarına uzanmamız yeter.

MEKTUP
Vüs’at Bener’den Ayşe Bener’e “Tontonum, çok ısrar ettiğin için pantolon ölçülerimi yazıyorum”

SÖYLEŞİ
HAYDAR ERGÜLEN
“Yazıyı uzatmaktan şiiri kısalttım!” - Söyleşi: Erkut Tokman

ŞİİR
NİHAT ZİYALAN
TUĞRUL TANYOL
HÜSEYİN FERHAD
FERGUN ÖZELLİ
METİN CELÂL
NECMİ ZEKÂ
ORHAN KÂHYAOĞLU
ALİ ASKER BARUT
NAZMİ AĞIL
OSMAN ÖZÇAKAR
SÜLEYMAN UNUTMAZ
BARIŞ FERT

ANMA
MEHMET RIFAT - Tzvetan Todorov
NECMİ SÖNMEZ - Bakış İnceliği John Berger’la Karşılaşma

YORUM
OĞUZ DEMİRALP - Beynim Zonkluyor

GÜZEL SAYFA
MEHMET CAN DOĞAN - Cemal Süreya’nınİki Hikâyesi

ÖYKÜ
ÂLİM KAHRAMAN - Kargalar
ADİL İZCİ - Ömrümün İkindisinde
CENGİZ AKIN - Boş Vazo
AHMET SAİT AKÇAY - Jozi
ŞENAY EROĞLU AKSOY - Taş
ÖZNUR YALGIN - Ferda Faruk Fikret Figen
ÖMER ARSLAN - Parçalı Bulutlu
MUHAMMED ATALAY - İçerideki Hava, Lütfen dışarıya çıkar mısınız?

SÖYLEŞİ
Lalelili Bir Aziz: Enis Akın - Söyleşi: Ali Erbil

İNCELEME
TAYLAN ALTUĞ - Yakup Kadri’nin Romanlarında Türk Tininin Dönüşüm Sancıları

BABİL KULESİ
Beliz Güçbilmez ile Zaman/Zemin/Zuhur: Gerçekçi Türk Tiyatrosunda Minyatür Kurgusu kitabı üzerine - Söyleşi: Eylem Ejder
BETÜL MUTLU - Öteki Düşler
HASAN UYGUN - Gariban Değil Ama Bir “Garip” Orhan
FERİT BURAK AYDAR - Joyce’un “Üzücü Bir Olay” Hikâyesinde Yabancılaşma ve Yalnızlık
YAŞAR GÜNEŞ - Poetik Başkaldırı: Bir Tanımlamaya Doğru

BUGÜNKÜ EDEBİYATIMIZDA ESERLER SÖZLÜĞÜ
Seval Şahin

BULMACA
Hazırlayan: Ersin Tezcan

Abone olmak için idealdergi@idealkultur.com adresine mail atabilir ya da 05559811838 - 02125288541 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.