Boğaziçi’nden bir münevver hanım: Münevver Andaç

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
İçindekiler

Boğaziçi’nden bir münevver hanım: Münevver Andaç

Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi "kitap-lık"ın yeni sayısı Münevver Andaç’ı anlatan bir portre yazısıyla açılıyor. Münevver Andaç’ın yaşamını, Nâzım Hikmet’in ve başka yazarlarımızın dünyaya açılmasına katkılarını Sezin Aydemir’in kaleminden okuyacaksınız.

Yeni sayıda Mehmet Ergüven’in “Dil ile İyi Geçinmek”, Henri Michaux’nun “Mesafede Tutan Yolculuk” başlıklı yazılarıyla "Mülkiyeli Şairler Antolojisi" hazırlayan Cemal Süreya’nın Mehmet Çınarlı’ya mektubunu gün ışığına çıkaran Yusuf Çağlar’ın yazısı dikkat çekici.

Nihat Ziyalan, Yüksel Pazarkaya, Metin Celâl, Mehmet Yaşın, Fergun Özelli, Hakan Savlı, Melih Elhan, Murat Üstübal, İdris Özyol, Osman Özçakar, Murat Çelik, Senem Gökel, Ali Erbil, Emin Kaya şiirleri; Semra Aktunç, Ülkü Uluırmak, Zehra Tırıl, Devrim Çakır, Mustafa Çiftci, Banu Özyürek öyküleri; Seval Şahin, Tunç Tayanç, Necmi Sönmez, Müge Karahan, Okan Alay, Ersun Çıplak, Gökhan Bakar, Sinan Bakır yazılarıyla kitap-lık dergisindeler.

"Kitap-lık" her mevsim iyi edebiyatın izinde.

_______________________

 

“Kitap-lık” her mevsim iyi edebiyatın izinde.

"Kitap-lık", YKY’nin kitap tanıtım dergisi olarak Eylül 1993’te çıktı ve bir süre ücretsiz dağıtıldı. 1997’ye dek kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla kitap evreninde olup bitenleri yakından izledi.

1998’den sonra mevsimlik (üç aylık), 2000’den sonra da iki aylık periyotla çıktı ve “ciddi”, “ağır” bir edebiyat dergisi kimliği kazandı. Yeryüzü yazınının tüm dillerine kendini açtı.

2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek “aylık edebiyat dergisi” çizgisine oturdu. 2005’e dek ekler verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren "YKY Şiir Yıllığı" armağanlarıyla 2000’li yılların şiir ortamını etkiledi.

Eylül 2012’de, dergiciliği etkileyen yeni koşullar karşısında yeniden iki aylık periyoda döndü.

2015’e gelindiğinde ise dergi yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek daha canlı bir görüntüye büründü.

"Kitap-lık" bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, “iyi edebiyat okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü iyice duyurmuş bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş bir biçimde yer vermesiyle, gelenekçi-yenilikçi, yerli-yabancı, doğulu-batılı, yaşlı-genç ayrımı yapmadan, derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgünlükçü ve etkili olma çabalarıyla günümüz edebiyat dergiciliğine yön vermekte.

"Kitap-lık", bütün kitapseverlerin ve edebiyat dostlarının dergisi olmayı sürdürüyor.

Yayımlama Koşulları
• Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerindeki yazınsal çalışmalara yer verilir.
• Daha önce internet ya da basılı yayınlarda yer almamış, sadece Kitap-lık için gönderilmiş çalışmalar dikkate alınır.
• Üç gün içinde yayımlanacağı bilgisi verilmezse yayımlanmayacak demektir, bu durumda herhangi bir gerekçe açıklanmaz.
• omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine özel, kısa bir özgeçmişle birlikte gönderilen çalışmalar dikkate alınır.

  • EDİTÖRDEN

    Uzun süre çıkan dergilerin kaderidir: Sürekli eski sayılarıyla kıyaslanır, hayranlıklarını belirli dönemlerle sınırlamış okurların eleştirilerine maruz kalırlar. Eski okurlar genellikle yeni sayıları beğenmekte zorlanır, eski beğenilerine sarılırlar. Oysa dergiler günün koşullarına, yazınsal verimlerine sımsıkı bağlıdırlar.

    kitap-lık dergisi, 5000. yayınının heyecanını yaşayan YKY’nin otuz yıla yaklaşan tarihinden bağımsız düşünülemez. Çeyrek asırdır yaşanan sosyal, kültürel, ekonomik zikzaklar düşünülürse "kitap-lık", arkasındaki güçlü yayınevi sayesinde hiçbir zaman ticari hesaplar yapmadı. İyi edebiyatın sadık okuruna döndü yüzünü, kalıcı içerikleriyle bir referans yayın olmaya çalıştı. Yayın dünyasındaki güncel köpüklenmelere, bulanmalara kapılmadan, üstelik yazınsal mirasa da sırt çevirmeden yenilikçi damarları, öznel çıkışları yakalama çabasında oldu.

    İnternetin hayatımızı dalga dalga ele geçirmesiyle birlikte edebiyat dergiciliğinin sorgulanması sürecine girildi. Sayfalara can katan, okurda tiryakilik yaratan renkli köşeler yavaş yavaş solmaya, silinmeye başladı. Bir tür gazetecilikle kotarılan başlıkların değeri düştü, bir cazibesi kalmadı. Süreli yayınlar için İnternet önemli bir milat oldu: İÖ kısaltmasını artık İnternetten Önce anlamında okumalı.

    Bir edebiyat dergisi bugünün koşullarında öykünün, şiirin, eleştirinin, denemenin düzeyli verimlerini taşıyorsa; sayfalarını nitelikli yazarlara açıyorsa; zengin içeriğini doğru bir tasarımla bütünleştirebilmişse, en önemlisi gelişmiş edebiyat okuruna hedeflenmişse güzel bir yol tutmuş demektir.

PORTRE
SEZİN AYDEMİR - Boğaziçi'nden bir münevver hanım: Münevver Andaç

ŞİİR
YÜKSEL PAZARKAYA
NİHAT ZİYALAN
METİN CELÂL
MEHMET YAŞIN
FERGUN ÖZELLİ
HAKAN SAVLI
MELİH ELHAN
MURAT ÜSTÜBAL
İDRİS ÖZYOL
OSMAN ÖZÇAKAR
MURAT ÇELİK
SENEM GÖKEL
ALİ ERBİL
EMİN KAYA

ÖYKÜ
SEMRA AKTUNÇ - Dağlar Kara Dayanır
ÜLKÜ ULUIRMAK - Maviyle Hüzün Arası
ZEHRA TIRIL - Teli Eksik Sazın Türküsü
DEVRİM ÇAKIR - Boy Veriyorum
MUSTAFA ÇİFTCİ - Fikret İle Fattirik
BANU ÖZYÜREK - Şimdi O

DENEME
MEHMET ERGÜVEN - Dil İle İyi Geçinmek
HENRI MICHAUX - Mesafede Tutan Yolculuk
TUNÇ TAYANÇ - Yağmurlu Günler

İNCELEME
MÜGE KARAHAN - Edebiyat Hayvanı
OKAN ALAY - İroni Ve Edebiyat
ERSUN ÇIPLAK - Apuleius’un Başkalaşımlar’ından Kafka’nın Değişim’ine Kurucu Metin Meselesi

ŞİİRSEL
ALİ ÖZGÜR ÖZKARCI - Söyleşi: Zafer Zorlu - “Hayat kadar edebiyat da savruldu”
GÖKHAN BAKAR - Dünyaya Tesadüf Edenin Şiiri: Planlı Yapılmadık Üzerine
SİNAN BAKIR - “İhanet Perisinin Soğuk Sarayı”Nda Bir Gece

BABİL KULESİ
NECMİ SÖNMEZ - Düşsel Bir Kitap: “Mutfağımın Bir Köşesinde Yalnızlığımın Çayı Demlenedursun"
YUSUF ÇAĞLAR - Cemal Süreya’dan Mehmet Çınarlı’ya Mülkiyeli Şairler Antolojisi İçin Bir Mektup

BUGÜNKÜ EDEBİYATIMIZDA ESERLER SÖZLÜĞÜ
SEVAL ŞAHİN

BULMACA
HAZIRLAYAN: ERSİN TEZCAN

Abone olmak için idealdergi@idealkultur.com adresine mail atabilir ya da 05559811838 - 02125288541 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

 
* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.