Alice Harikalar Diyarında

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
İçindekiler

Alice Harikalar Diyarında

Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi “kitap-lık”ın yeni sayısı Alberto Manguel, Armağan Ekici ve Gillian Beer’in yazılarında oluşan Alice Harikalar Diyarında dosyasıyla açılıyor. Adalet Ağaoğlu’nun, yaşadığı Ankara’yı ve edebiyat çevresini anlattığı söyleşiyi Necati Tonga yaptı. Asuman Susam, “Kadınlık Daima Bir Muamma” kitabının yazarı Ayşegül Utku Günaydın’la konuştu.

Tuğrul Tanyol, Gültekin Emre, Ali Asker Barut, Mehmet Can Doğan, Osman Çakmakçı, Cem Uzungüneş, Nilay Özer, Alper Beşe, Benny Andersen şiirleri; Şiir Erkök Yılmaz, Selçuk Erez, Nuray Tekin, Gürgenç Korkmazel, Şenay Eroğlu Aksoy, Uğur Nazlıcan, Yunus Aksoy, Kerem Bakıcı öyküleri; Yüksel Pazarkaya, Engin Soysal, Necmi Sönmez, Turan Alptekin, Lâle Müldür, Ersun Çıplak, Şevket Kaan Gündoğdu, Ömer Gök, Seval Şahin yazılarıyla “kitap-lık” dergisindeler.

_______________________


“Kitap-lık” her mevsim iyi edebiyatın izinde.

"Kitap-lık", YKY’nin kitap tanıtım dergisi olarak Eylül 1993’te çıktı ve bir süre ücretsiz dağıtıldı. 1997’ye dek kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla kitap evreninde olup bitenleri yakından izledi.

1998’den sonra mevsimlik (üç aylık), 2000’den sonra da iki aylık periyotla çıktı ve “ciddi”, “ağır” bir edebiyat dergisi kimliği kazandı. Yeryüzü yazınının tüm dillerine kendini açtı.

2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek “aylık edebiyat dergisi” çizgisine oturdu. 2005’e dek ekler verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren "YKY Şiir Yıllığı" armağanlarıyla 2000’li yılların şiir ortamını etkiledi.

Eylül 2012’de, dergiciliği etkileyen yeni koşullar karşısında yeniden iki aylık periyoda döndü.

2015’e gelindiğinde ise dergi yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek daha canlı bir görüntüye büründü.

"Kitap-lık" bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, “iyi edebiyat okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü iyice duyurmuş bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş bir biçimde yer vermesiyle, gelenekçi-yenilikçi, yerli-yabancı, doğulu-batılı, yaşlı-genç ayrımı yapmadan, derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgünlükçü ve etkili olma çabalarıyla günümüz edebiyat dergiciliğine yön vermekte.

"Kitap-lık", bütün kitapseverlerin ve edebiyat dostlarının dergisi olmayı sürdürüyor.

Yayımlama Koşulları
• Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerindeki yazınsal çalışmalara yer verilir.
• Daha önce internet ya da basılı yayınlarda yer almamış, sadece Kitap-lık için gönderilmiş çalışmalar dikkate alınır.
• Üç gün içinde yayımlanacağı bilgisi verilmezse yayımlanmayacak demektir, bu durumda herhangi bir gerekçe açıklanmaz.
• omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine özel, kısa bir özgeçmişle birlikte gönderilen çalışmalar dikkate alınır.

  • EDİTÖRDEN

    "Varlık" Dergisi ve Enver Ercan

    Enver Ercan’ın gidişi her şeyden önce edebiyat dergiciliğinin, şiir yayıncılığının kaybıdır.

    85 yıldır aksamadan çıkan, bu ülkenin nadir kültür varlıklarından biri "Varlık". Yaşar Nabi Nayır, Haziran 1933’te kurduğu dergiyi Mart 1981’de ölümüne değin 48 yıl sürdürdü. Ardından 2 yıl Konur Ertop (1981-83), 7 yıl Kemal Özer (1983-1990), Haziran 1990 – Ocak 2018 arasında 28 yıl, kaba hesapla 333 sayı Enver Ercan yönetti.

    Derginin başına geçtiği 1990 yazında tanıştık. Adnan Özer ile rahmetli Metin Kaçan bir yaz ikindisinde Çorlulu Ali Paşa avlusunda otururken beni yanlarına katmışlardı, Cağaloğlu Yokuşu 40 numaradaki Edes Han’ın 2. katına çıkmıştık. Sonraki günlerde ayağım kesilmedi, her fırsatta büroya damlar oldum. “Enver Abi” işin mutfağına merakımı fark etmişti, ikinci görüşmemizde abi-kardeş olduk. Dergicilik, ?airlik, Yazarlık nedir ne değildir, işin toplumsal boyutunda, tutum ve davranışlarda uyulması gereken kurallar, gösterilmesi gereken incelikler üstüne konuşurdu. Tanıdıklarından, tanıklıklarından keyifli anekdotlarla bezerdi sohbeti. Acelesi vardı, sükunetten canı sıkılırdı, telaşlarına ortaklar bulmakta hızlıydı. Coşkusuna, heyecanına, tutkusuna eşlik edecek gençleri çevresinde örgütlemeyi severdi.

    Salt iyi bir şairi, "Varlık" dergisinin 28 yıllık genel yayın yönetmenini değil, son otuz yılın en cevval edebiyat emekçisini kaybettik.

    Filiz Nayır Deniztekin nezdinde "Varlık" dergisine; ardından kapanma kararı alan "Yasak Meyve" çevresine ve ailesine başsağlığı dilerim.

DOSYA
Alice Harikalar Diyarında - Haz.: Muhammed Atalay
ALBERTO MANGUEL - Harikalar Diyarı'na Dönüş
ARMAĞAN EKİCİ -  Alice ve Eğitim
GILLIAN BEER - Tavşanın Saati

ŞİİR
TUĞRUL TANYOL
GÜLTEKİN EMRE
ALİ ASKER BARUT
MEHMET CAN DOĞAN
OSMAN ÇAKMAKÇI
CEM UZUNGÜNEŞ
NİLAY ÖZER
ALPER BEŞE
BENNY ANDERSeN

SÖYLEŞİ
Söyleşi: Necati Tonga - Adalet Ağaoğlu yaşadığı Ankara’yı ve edebiyat çevresini anlatıyor

ÖYKÜ
ŞİİR ERKÖK YILMAZ - Desperate House Husbands
SELÇUK EREZ - Savaş Ganimeti
NURAY TEKİN - İzler
GÜRGENÇ KORKMAZEL - Çoban, Köpek, Teke, Köpek Suratlı Keçi, Şaziye, Huriye ve Meyrem
ŞENAY EROĞLU AKSOY - Sardunyaların Kışı
UĞUR NAZLICAN - Ferhat Bey'in Sabahı
YUNUS AKSOY - Goliath
KEREM BAKICI - Haydar

DENEME
YÜKSEL PAZARKAYA - Edebiyat ve Katharsis
ENGİN SOYSAL - “Okunmayı Bekleyen Resim: Bakılmayı Gerektiren Metin”
ŞEVKET KAAN GÜNDOĞDU - Turgut Uyar ve Posof

ŞİİRSEL
NECMİ SÖNMEZ - Metin Eloğlu'na Mektup
LÂLE MÜLDÜR- Donat Bayer’in "Kötü Kan" Kitabı
ERSUN ÇIPLAK - Kaybedilen Epik, Saplanılan Lirik

BABİL KULESİ
Söyleşi: Asuman Susam - Ayşegül Utku Günaydın ile "Kadınlık Daima Bir Muamma" üstüne
TURAN ALPTEKİN - Tanpınar'dan Aforizmalar ve Euripides Çevirileri
ÖMER GÖK - Cumhuriyet Devrinde Bir Osmanlı Efendisi

BUGÜNKÜ EDEBİYATIMIZDA ESERLER SÖZLÜĞÜ
SEVAL ŞAHİN

BULMACA
HAZIRLAYAN: ERSİN TEZCAN

Abone olmak için idealdergi@idealkultur.com adresine mail atabilir ya da 05559811838 - 02125288541 numaralı telefonları arayabilirsiniz.
 
* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.