Ali Teoman

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
İçindekiler

Ali Teoman “kitap-lık”ta

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmakta olan “kitap-lık” dergisinin 212. sayısının dosya konusu roman ve öyküleriyle yazınımızın son çeyreğine damgasını vuran Ali Teoman. Mert Tanaydın, Murat Yalçın, Hasan Türksel, Suat Baran, Kerem Görkem yazılarıyla, Ferhat Özkan, Mevsim Yenice, Engin Türkgeldi, Selahattin Özpalabıyıklar, Oğuz Tecimen görüşleriyle Ali Teoman’ın öykü ve romanlarını yorumladılar, yazınsal çizgisini anlattılar. Yazarın eşi Dilek Coşkun ve babası Mehmet Tataroğlu ile yapılan görüşmelerde de kişisel dünyası, özel yaşamı, merakları, mizacı, yazı odası konu edildi. 2011 yılında yitirdiğimiz Ali Teoman’ın tüm yapıtları on yıldır Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmakta.

“kitap-lık” dergisinin yeni sayısında eleştirmen Necmiye Alpay’la Yücel Kayıran’ın yaptığı söyleşi ve Banu G. Syvertsen’in Adalet Ağaoğlu’yla 1986 yazında Oslo’daki Feminist Kitap Fuarı’na katılması dolayısıyla yazdığı anma yazısı dikkat çekiyor. Süreyya Berfe, Hüseyin Peker, Metin Celâl, Serdar Koçak, Osman Çakmakçı, Levent Karataş, Ali Asker Barut, Mehmet Can Doğan, Betül Tarıman, Ömer Erdem, Cevdet Karal, İlhan Durusel, Ali Özgür Özkarcı, Duygu Kankaytsın şiirleri; Selçuk Erez, Âlim Kahraman, Murat Çelik, Ayşen Işık, Atakan Boran öyküleri; Mehmet Rifat, Oğuz Demiralp, Taylan Altuğ, Sine Ergün, Ramis Dara, Gülayşe Koçak, Beyza Ertem, Şima İmşir, Zeynep Nur Şimşek yazılarıyla; Cansu Canseven ise Burç İdem Dinçel’le yaptığı söyleşiyle kitap-lık dergisinin 212. sayısında.

“kitap-lık” 28 yıldır iyi edebiyatın adresi.
__________________

Yayımlama Koşulları

 Dergimizde çoğunlukla şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup ve söyleşi türlerindeki yazınsal çalışmalara yer verilir.
• Normal word formatında 7 sayfayı geçmeyen; daha önce web tabanlı mecralarda ya da başka basılı yayınlarda yer almamış; sadece dergimiz için kitaplik@ykykultur.com.tr adresine kısa bir özgeçmişle birlikte gönderilmiş dosyalar dikkate alınır.
• Yayına uygun olması durumunda editörün gerekli gördüğü biçimde değişiklikler (redaksiyon, kısaltma, başlık değiştirme vs) yapılarak yer verilir.
 Telif ödemesi sadece editör tarafından ısmarlanan yazılara ve dergimizde düzenli olarak (belirli sıklıkta) yer alan yazarlara yapılabilmektedir.
 Gelen çalışmaları bekletme süremiz azami 6 aydır. Bu süre içinde yer verilemeyen dosyalar iptal edilmektedir.
 Yayımlanmayacak çalışmalarla ilgili herhangi bir gerekçe bildirilmediği gibi, tarafımızdan kişiye özel bir değerlendirme de yapılmamaktadır.

  • EDİTÖRDEN

    Danimarka şiirinin ezgilerini bize duyuran, “kitap-lık” okuruna katkılarını hiç eksik etmeyen Murat Alpar’ı yitirmenin üzüntüsünü yaşadık geçen ay.Alpar, iyi şairliğini çevirilerinde değerlendirdi. Henrik Nordbrandt, Peter Paulsen, Marianne Larsen, J. Gustava Brandt, Pia Tafdrup, Peter Laugesen, Benny Andersen’in seçme şiirlerini, Inger Christensen’in seçme şiirleriyle “Azorno” adlı romanını, Dorthe Nors’un “Karate Vuruşu” adlı öykü kitabını ustalıkla Türkçemize aktardı. Danca şiir kitaplarının yanı sıra Yunus Emre, Nâzım Hikmet, Orhan Veli, Melih Cevdet, Dağlarca, Kemal Özer çevirileriyle de Danimarka’da yaşayacaktır. Son yirmi yılına denk geldi dostluğumuz. Bu sürede bir kez bile yüz yüze gelmedik: e-postalarda, ara sıra açtığı telefonlarda kısa sohbetlerle, dergiye yaptığı çevirilerin telif ücreti karşılığı seçtiği şiir kitaplarının gönderimleriyle meşguldük. Bir kez olsun kendi şiirini göndermedi dergiye ama ben bütün çevirilerini Murat Alpar şiiri diye okudum, hep onun sesini duydum. Kuzey’in şiirini Akdeniz’de yankıladı. Geçen sayıda Henrik Nordbrandt çevirilerine yer vermiştik. Son yazışmamıza baktım, “Nordbrandt’dan mı Nordbrandt’tan mı demeli” sorumu hemen yanıtlamış. Hastalığından hiç söz etmemiş. Murat Alpar’ı soylu, kibar, sevecen, dostane tavırlarıyla anımsayacağım. Belki hayat da şiir de Nordbrandt’dan çevirdiği “Alev” adlı şiirdeki gibi:

    “Günbatımının ömrü bir kibritin
    alevininki kadar kısa

    Ancak şöyle bir görüveriyor insan
    asla ulaşamayacağı şeyi.”

MERT TANAYDIN - Ali Teoman: Sigortası Atan Bir Dehanın Novası
MURAT YALÇIN - Bir Ali Teoman Oyunu
HASAN TÜRKSEL - Kitaplar Kitabı: Uykuda Çocuk Ölümleri
SUAT BARAN - Yabanî Karanlık: İçe Kapanan Metinler, Klostrofobik Dünyalar
KEREM GÖRKEM - Bir Kentin Kaydını Tutmak

Ali Teoman için ne dediler

DILEK COŞKUN TATAROĞLU - “Şükür ve tatmin duygusuyla bu hayata veda etti” - Söyleşi: Melek Aydoğan
MEHMET TATAROĞLU - “Her zaman sürpriz yapmıştır bize, daima” - Söyleşi: Merve Şen

ŞİİR
SÜREYYA BERFE
HÜSEYİN PEKER
METİN CELÂL
SERDAR KOÇAK
OSMAN ÇAKMAKÇI
LEVENT KARATAŞ
ALİ ASKER BARUT
MEHMET CAN DOĞAN
BETÜL TARIMAN
ÖMER ERDEM
CEVDET KARAL
İLHAN DURUSEL
ALİ ÖZGÜR ÖZKARCI
DUYGU KANKAYTSIN

SÖYLEŞİ
NECMİYE ALPAY - “Sanat ya da şiir çerçevesinde sunulana verilecek eleştirel karşılık her zaman bir öneridir” - Söyleşi: Yücel Kayıran

ÖYKÜ
SELÇUK EREZ - Kara Delik
ÂLİM KAHRAMAN - Epikriz
MURAT ÇELİK - Habu
AYŞEN IŞIK - Suretler, Tuzaklar ve Gün Işığı
ATAKAN BORAN - Sis

ELEŞTİRİ
TAYLAN ALTUĞ - Yakup Kadri’nin ‘Üç Ankara’sı
OĞUZ DEMİRALP - Eleştiride Cenevre Okulu

İNCELEME
MEHMET RİFAT - Barthes-Camus Tartışması Hangi Ahlak Anlayışı

DENEME
SİNE ERGÜN - Ortalama Deha

ANI
BANU G. SYVERTSEN - Adalet Ağaoğlu Oslo’da

SÖYLEŞİ
CANSU CANSEVEN - Burç İdem Dinçel’le tiyatroya çeviribilimsel yaklaşımlar

BABİL KULESİ
BEYZA ERTEM - Kerem Işık’tan Dünün, Bugünün, Yarının Romanı: Dünyanın Güçlü Tarafı
RAMİS DARA - Kırgın Kalplerin Şairi: Birhan Keskin
GÜLAYŞE KOÇAK - Tüller Arasından Bakar Gibi
ŞİMA İMŞİR – Tepemizdeki Gölge: İleri Doğru Gerilemek Mümkün mü?
ZEYNEP NUR ŞİMŞEK - 1908’in Kedileri

BULMACA
ERSİN TEZCAN

Abone olmak için idealdergi@idealkultur.com adresine mail atabilir ya da 05559811838 - 02125288541 numaralı telefonları arayabilirsiniz.
* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.