Yanık Saraylar 50 Yaşında (Numaralı Özel Baskı)

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
Kitap Akrabalıkları

Bu kitap hayatımıza tam 50 yıl önce girdi. İlk baskısı 1965 yılında yapılan “Yanık Saraylar” ironik, dikenli, tuhaf, eleştirel ve çokkatmanlı hikâyeleriyle edebiyat dünyamıza katıldı. Sıradışı bir yazar olarak Sevim Burak, o dönemde hak ettiği ve beklediği ilgiyi göremedi. “Kapalı ve alışılmadık” bir biçimsel üsluba sahip bir yazar olarak nitelendi.

Edebiyatında, yaşamanın dehşeti üzerine odaklanan Sevim Burak, konu edindiği nesneler ve mekânlarla, öznel ve ortak belleğe dair bir coğrafya sundu. Umutsuzların ve müzmin yalnızların dünyasını anlattı. Toplumsal, sınıfsal, cinsel ve diğer aidiyetler onun kitaplarında öncü bir biçimde ele alındı ve yazar “Düşüne düşüne hayatının en hurda ayrımlarına kadar indi.”

Türk öykücülüğündeki modern yönelişler içinde ayrı bir yeri olduğu kabul edilen, Sevim Burak’ın ilk kitabı “Yanık Saraylar”, yayımlanışının 50. yılında özel bir baskıyla karşınızda...

Sevim Burak’ın “Yanık Saraylar” hikâyesi:
“DEMİR KAPIDAN GİRDİLER
YEŞİLKÖY
YOL
KADIN”

cümlesiyle başlıyor. Aynı adlı kitabı hayatımıza bundan tam 50 yıl önce girdi. İlk baskısı 1965 yılında yapılan “Yanık Saraylar” ironik, dikenli, tuhaf, eleştirel ve çokkatmanlı hikâyeleriyle edebiyat dünyamıza katıldı. Bu sıradışı yazar, o dönemde hak ettiği ve beklediği ilgiyi göremedi. “Kapalı ve alışılmadık” bir biçimsel üsluba sahip bir yazar olarak nitelendi. O yıl, Sait Faik Hikâye Armağanı jürisi tarafından kitabı elenince sadece Sevim Burak hayal kırıklığı yaşamakla kalmadı; Memet Fuat da bu karardan dolayı jürideki görevinden ayrıldı.

Sevim Burak’ın hikâyelerinde nesneler ve öznelerle ilgili olduğu kadar, mekânlarla da ilgili yazdıklarıyla, aslında o zaman bile ne denli “politik” bir dili olduğunu, hatta dille yaptığı görsel oyunlarla da ne kadar “anarşist” olduğunu bugünden bakarak söyleyebiliriz. Hatta ve hatta, bugün onu yeniden okurken, ne kadar öngörülü olduğunu, neredeyse kehanetlerde bulunduğunu teslim etmek gerekir.

Edebiyatında yaşamanın dehşeti üzerine odaklanan Sevim Burak, konu edindiği nesneler ve mekânlarla, öznel ve ortak belleğe dair bir coğrafya sundu. Umutsuzların ve müzmin yalnızların dünyasını anlattı. Toplumsal, sınıfsal, cinsel ve diğer aidiyetler onun kitaplarında öncü bir biçimde ele alındı ve yazar “Düşüne düşüne hayatının en hurda ayrımlarına kadar indi.” 

Türk öykücülüğündeki modern yönelişler içinde ayrı bir yeri olduğu kabul edilen, Sevim Burak’ın ilk kitabı "Yanık Saraylar", yayımlanışının 50. yılında özel bir baskıyla karşınızda.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.