Genel Müdür'den Mesaj

Genel Müdür'den Mesaj

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık dünyasına hoş geldiniz,

Bir süredir uzak kaldığımız Beyoğlu’na Eylül 2017 tarihinden itibaren geri döndük. Yapı Kredi’nin İstanbul’a bir armağanı olan yeni binamız ülkemize ve kültür sanata olan inancımızın en önemli sembollerinden biri. Daha önemlisi de 1964 yılında burada açtığımız ilk sergiyle sanata ve kültüre verdiğimiz kesintisiz destek, yine aynı yerden devam ediyor.

Yapı Kredi 50 yılı aşkın bir süredir, İstiklal Caddesi’nde,
Sanatçıyı destekleyen,
Sanatseverleri önemli sanatçı ve eserlerle buluşturan,
Henüz sanata çok yakın olmayanların da hep ilgisini çekecek, merak uyandıracak sergi ve etkinlikleriyle bir kültür sanat vahası görevini mutlulukla sürdürüyor.

Yıllar içinde İstanbul’da sanat hayatının gelişmesiyle birlikte binamızın da olanaklarını arttırma ihtiyacı duyduk. Yeni bir tasarımla ülkemize ve Yapı Kredi’ye yakışan kitabevi, müze, kütüphane, etkinlik ve sergi alanları yaratmak istedik. Sonuçta kentimizle sergileri, kitaplıkları iç içe geçiren bu bina ortaya çıktı. Yeni binamızla da sanatın, sanatçının ve sanatseverlerin destekçisi olacağız. Yeni kuşakların kültür birikimini geliştirmek, evrensel kültür varlıklarını tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz.

Sanatın solunduğu İstiklal Caddesi’nin yeniden herkes için heyecan yaratan bir çekim merkezi olmasında öncü rol üstleneceğine inandığımız binamız İstiklal Caddesi’ne iki cephe ile açılan nadir yapılardan biri. Galatasaray Meydanı’na bakan sıra dışı cephesi sayesinde, kentle iç mekânları şeffaflıkla birleştiriyor, Galatasaray Meydanı’nı genişletirken, yukarı kotlara doğru bir promenad oluşturuyor. Yapının kendi mekânından bir bölümünü kente bu şekilde sunması, kurumla kentin ortak kazancı.

Bu mimari, “İnsanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken Akdeniz aklıma geldi; Akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi- kucak açmayı bu adla anlatmak istedim” diyen değerli heykeltıraş İlhan Koman’ın Akdeniz Heykeli’nin meydanı kucaklamasını sağlıyor. Yine bu şeffaf cephe sayesinde Galatasaray Meydanı’ndaki Cumhuriyetimizin 50. yılı anısına Yapı Kredi tarafından bir başka sanatçımız Şadi Çalık’a ait heykelle Akdeniz heykeli birbirini selamlıyor.

Binanın temel kurgusunu oluşturan etkinlik ve sergi alanları, kitabevi, müze kültür sanat işlevinin genişletilmesi bakış açısıyla tasarlandı. Altyapısı daha güçlü, teknik donanımı daha zengin sergi ve etkinlik alanlarımız var artık. Sergi alanları iki katına çıktı.  İçinde yaşayıp çalıştıkça bu alanlar daha da çeşitlenip genişleyecektir. Yüksek, alçak, dar, hacimli bir dizi farklı mekân yan yana, farklı sunumlara hazır halde.

Giriş katındaki kitabevimizin yüksek tavanlı, ferah yapısıyla kitapseverlerin Beyoğlu’ndaki vazgeçilmez buluşma noktası olacağına inanıyoruz. 1-2-3 ve 4. katlar sergi ve etkinlikler için. 5. katta ise kitap tutkunlarını yepyeni bir kütüphane bekliyor. Ziyaretçilerimiz bu kütüphanede Yapı Kredi Yayınları’nın arşivindeki kitaplara,  yazma ve nadir eserlere ulaşabilecek.

Yapı Kredi olarak bünyesinde kültür sanat müşavirliği kuran ilk bankayız. Bugüne kadar pek çok konuda öncü olduk. Kültür sanat dünyamıza değer katan, onu besleyen, zenginleştiren yüzlerce işe imza attık. 2022 sonu itibariyle 6.110 başlığa ulaştık. Yeni ve tekrar baskılar olarak yılda ortalama 1200 başlıkta kitap yayınlıyoruz.

Kâzım Taşkent, 1944 yılında Yapı Kredi’nin ilk şubesinin açılışında “Bizim gibi büyük kuruluşların iki görevi vardır. Biri, kendi iştigal konuları ile ilgili görevleri, ikincisi ise, topluma karşı olan görevleridir. Biz, topluma karşı  görev olarak kültür ve sanatı seçtik. O yüzden biz, kültür ve sanat bankasıyız” diyerek sanat ve kültür işlerini bankanın ilkeleri arasına yerleştirmişti. Bu felsefe o günden beri benimsenip özümsenmiş bir şekilde yaşatılıyor. Bizler de “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” anlayışının izinde, kültür varlıklarına sahip çıkarak yeni kuşakların yetişmesine katkı sağlamak, memleketimizin kültür sanat hayatına değer katmak amacıyla var olmaya devam edeceğiz.