Roland Barthes 100 yaşında

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
İçindekiler

"Kitap-lık", YKY’nin kitap tanıtım dergisi olarak Eylül 1993’te çıktı ve bir süre ücretsiz dağıtıldı. 1997’ye dek kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla kitap evreninde olup bitenleri yakından izledi.

1998’den sonra mevsimlik (üç aylık), 2000’den sonra da iki aylık periyotla çıktı ve “ciddi”, “ağır” bir edebiyat dergisi kimliği kazandı. Yeryüzü yazınının tüm dillerine kendini açtı.

2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek “aylık edebiyat dergisi” çizgisine oturdu. 2005’e dek ekler verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren "YKY Şiir Yıllığı" armağanlarıyla 2000’li yılların şiir ortamını etkiledi.

Eylül 2012’de, dergiciliği etkileyen yeni koşullar karşısında yeniden iki aylık periyoda döndü.

2015’e gelindiğinde ise dergi yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek daha canlı bir görüntüye büründü.

"Kitap-lık" bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, “iyi edebiyat okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü iyice duyurmuş bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş bir biçimde yer vermesiyle, gelenekçi-yenilikçi, yerli-yabancı, doğulu-batılı, yaşlı-genç ayrımı yapmadan, derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgünlükçü ve etkili olma çabalarıyla günümüz edebiyat dergiciliğine yön vermekte.

"Kitap-lık", bütün kitapseverlerin ve edebiyat dostlarının dergisi olmayı sürdürüyor.

 Yayımlama Koşulları
Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerindeki yazınsal çalışmalara yer verilir.
Daha önce internet ya da basılı yayınlarda yer almamış, sadece Kitap-lık için gönderilmiş çalışmalar dikkate alınır.
Üç gün içinde yayımlanacağı bilgisi verilmezse yayımlanmayacak demektir, bu durumda herhangi bir gerekçe açıklanmaz.
omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine özel, kısa bir özgeçmişle birlikte gönderilen çalışmalar dikkate alınır.

  • EDİTÖR'DEN

    Elektronik aygıt ekranına bakmakla kitap, dergi, gazete okumak arasındaki fark konuşuluyordu. Göz ekrandayken zihinde bir okuma eylemi gerçekleşmediğini, beynin sadece bakma işlemi yaptığını söyledi Güven Turan. Okumakla bakmak arasındaki farkları bilimsel açıdan inceleyen bir kitapta okumuş.

    Düşünün, akşama kadar elindeki/avcundaki ya da masasındaki ekrana bakan biri okur mudur? Göz atma, takip etme, tarama okuma mıdır?

    Zihnin, bellek süreçlerinin devrede olmadığı bir okuma olsa olsa üstünkörü bir okumadır. Dikkat edin, şu kitapta şunu okudum falan demiyoruz artık, “geçen nerde gördüm, hatırlamıyorum” diyoruz. Okumanın temposu ve niteliği okunan metne, okuma araçlarına göre de farklılaşıyor galiba.

    Yazma ve okuma deyince Barthes akla geliyor. Yüzüncü yaşında andığımız yazın adamlarından o da. Beğeniyle okuyacağınızı umduğumuz bir söyleşisi var bu sayıda. Altı çizilecek sözleri arasında şu çok dikkat çekici:
    “Alexandre Dumas gibi yazarları çok hızlı okumak gerekir, yoksa ölümcül sıkıcılıkta olurdu. Buna karşılık Sollers gibi yazarları, konuşma deneyimlerine son derece bağlı bir ‘dili altüst etme ve dönüştürme projesi’ söz konusu olduğuna göre, kuşkusuz daha yavaş bir tempoda okumak gerekir.”

    “Okurken sıkılmak”, “okuyamamak”, “sıkıcı bulmak” kitaplar söz konusu olduğunda dilimizden düşmez. Bazen yanlış kitap seçimleri, bazen bizim yetersizliklerimiz, bazen kitabın kendisinden kaynaklanan sorunlar, bazen okuma biçimimiz, bazen zamanlama hatamız... Kitapla aramızda aslında o kadar çok sorun olabilir ki bunların hiçbirinin tastamam farkına varmadan sıkılır, direkt kitabı suçlamaya kalkarız.

    Ataç, “elimden atıverdim” derdi. Onun kadar öfkeye kapılmamışsak yapacağımız şey kitabı elimizden usulca bırakmak olmalı. Bazılarımıza okumaya başladığı kitabı şu ya da bu sebeple yarıda bırakmak zor gelir: Kitaba yenik düşmüş, düşmana teslim olmuş, yelkenleri suya indirmiştir sanki. Bazılarımız kaldığı yere işaret koyup belli etmeden, gizlice uzaklaşır elindeki kitaptan. Yani daha sonra kaldığı yerden okumayı sürdürecekmişçesine ayracını yerleştirip kitabı kaldırır gözünün önünden. Oysa ilelebet, hatta zinhar eline almayacaktır bir daha o kitabı.

    Üzülmeyin, kitaplar bizim bu okuma hallerimize alışkın varlıklardır. Biz onlara katlanamadığımız zamanlarda bile sessiz, masum ve sabırlıdırlar. Bir gün bir elin kendilerine uzanacağından emin, beklemesini bilirler.

ARDINDAN
ADNAN ÖZYALÇINER - Mahallelim Tarık Dursun K.
FERİDUN ANDAÇ  - Alireis Mahallesi’nde Bir Gün

ANMA
ROLAND BARTHES 100 YAŞINDA
“Geçmişte kalan bir biçime bütün olarak yeniden başlanamaz”
SEMA RİFAT - Roland Barthes Konuşurken

ŞİİR
NİHAT ZİYALAN
MEHMET YAŞIN
KÜÇÜK İSKENDER
ALİ ASKER BARUT
CEM UZUNGÜNEŞ
ÖMER ŞİŞMAN
SÜLEYMAN UNUTMAZ
SONGÜL ÇELİK

ŞİİRSEL
OSMAN ÇAKMAKÇI - Şiirin Doğası Üzerine Fragmanlar - 4
HÜSEYİN FERHAD - Kafes: Demir ya da Altın

ÖYKÜ
İSMET TOKGÖZ - Eve Dönüş
ŞADAN KARADENİZ - Difenbahya
GÜRGENÇ KORKMAZEL - Ateş Başında
İSMAİL PELİT - kaplanmış zaman
ETHEM ALPAYDIN - Kedi ve Isabel
EMRAH ÖZTÜRK - Kırık Granit
AYŞEN IŞIK - Ateş
DEMET ÇİZMELİ - Yitik

İNCELEME
MEHMET RİFAT - Sait Faik’i Yorumlayanlar III
AYKUT KÖKSAL - Yazınsal Ürünlerde Eşzamanlılık

DENEME
EMRE AYVAZ  - Güneşin Altında Eski Bir Şey
MUSTAFA ZİYALAN - Haziran Mektubu
NECMİ SÖNMEZ - Leylâ Erbil’in Kitaplığını Toplarken

BABİL KULESİ
AYŞE SARISAYIN - Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu
BELGİN ÖNAL - İsmet Tokgöz’ün Zamana Yazılmış Yalnız Öyküleri
CAN GÜRSES - İthafname

GÜZEL SAYFA
MEHMET CAN DOĞAN - Yusuf Atılgan’ın Şiirleri

Abone olmak için idealdergi@idealkultur.com adresine mail atabilir ya da 05559811838 - 02125288541 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.