William Faulkner - Ses ve Öfke - Uzak Mesafeli Yakın Okumalar

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ

Etkinliğin türünü “seminer” olarak nitelendirdik ama bu, bildiğiniz edebiyat seminerlerine benzemeyecek. İçinde akademik bilginin yanı sıra anılar, okumalar, magazin, müzik, sinema da olacak. “Uzak Mesafeli Yakın Okumalar”, Türk ve dünya edebiyatının klasikleşmiş modern yapıtlarını odağına alan yeni bir etkinlik dizisi.  Türk dili ve edebiyatı uzmanı Dr. Erkan Irmak’ın hazırlayıp sunduğu etkinlik, ilhamını Yapı Kredi Yayınları’nın “Modern Klasikler” başlıklı yayın dizisinden alıyor. Irmak, ayda bir kere sunacağı seminerde 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyılda eserler vermiş ve adları bugün dünya edebiyatı pantheonuna yazılmış yabancı yazarların ve aynı dönemlerde ürün vermiş Türk edebiyatının ustalarının eserlerini çeşitli boyutlarda ele almayı amaçlıyor. İlk yazar, William Faulkner. İlk kitap, “Ses ve Öfke”.

Faulkner'ın edebiyatının, özellikle de romanlarının bıraktığı şaşkınlık veren etki, biçim ve içeriğin neredeyse kusursuz denebilecek bileşiminden güç alır. Yirminci yüzyılın başında ilk örnekleri Avrupa'da görülen bilinçakışı ve çoklu anlatıcı tekniklerini Amerika kıtasına taşıyan Faulkner, bu yöntemleri kullanarak Güneyli yaşamının karmaşık doğasını, insan ilişkilerini, köleliği, bozulan aile yapısını, dağılan kırsal aristokrasiyi hem kendi ülkesine hem de dünyanın geri kalanına, daha önce değinilmemiş biçimde anlatmaya başlar. Yazarın en tanınmış ve onu Nobel Edebiyat Ödülü'ne de taşıyan romanlarından olan “Ses ve Öfke”, 1929'da yayımlandığından bugüne giderek daha fazla ilgi çekmiştir. Amerika'nın güneyinde yaşayan Compson ailesinin etrafında kurulan roman, hem yazıldığı dönemin sosyolojisine hem anlattığı coğrafyanın sertliğine hem de insan zihnin karmaşıklığına dair bir başyapıttır. Faulkner'ın yaşamından izlerin de sürüleceği bu konuşmada, alışkın olmayan okur için aşılamaz gibi görünen “Ses ve Öfke”nin yüksek duvarlarının ardında aslında ne denli yumuşak, şefkate aç ve paylaşmaya hazır olduğundan bahsedilecek.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiyi buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Youtube kanalı üzerinden izleyebilirsiniz.