Toplumsal Değişimin Yeni Adı: “Sığınmacı Devrimi” - Söyleşi

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ

“Toplumsal yaşamı derinden etkileyen olaylar vardır: Devrimler. Bir devrimin toplumu nereye sürükleyeceğini bilebilir miyiz? Fransız Devrimi dolambaçlı yollardan milyonlarca insanı siyasi özgürlüğüne kavuşturmuştu. Sanayi Devrimi milyonlarca insanı yoksulluğun kalıcılığından kurtarmış ama aynı zamanda yeni yoksulluklar yaratmıştı. Dijital devrim ise, sanal ortamda bir dünya toplumunun temelini attı ama diğer yandan da insanlar arasındaki bire bir ilişkiyi zayıflattı.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre günümüzde bütün dünyada yaklaşık 65 milyon sığınmacı var. Bu durum, bugünkü dünya nüfusuna oranlandığında her 100 kişiden birinin sığınmacı olduğu anlamına geliyor. İnsanlar artık yalnızca baskı, terör, zulüm ve iç savaştan değil elverişsiz ekonomik koşullardan, ekolojik felaketlerden de kaçıyorlar.

Geçtiğimiz aylarda YKY’den yayımlanan “Sığınmacı Devrimi – Son Göç Dalgası Dünyayı Nasıl Tümüyle Değiştirdi?” kitabı, 21. yüzyılın en önemli sorunlarından biri olan göç konusunu ele alıyor. Gazeteci Marc Engelhardt’ın hazırladığı kitap, Kenya’dan Avustralya’ya, İsrail’den Etiyopya’ya kadar mülteci kamplarında bekletilen, yerleştikleri veya sığındıkları ülkeye uyum sağlamaya çalışan, kaçışları sırasında yakınlarını kaybetmiş veya sakatlanmış insanların öykülerini bir araya getiriyor. Dünyanın farklı yerlerinde çalışan yirmi altı Alman muhabirin yaptıkları röportajlardan oluşan kitap, benzerlerinden farklı olarak Avrupa merkezli “mülteci krizi” söylemi yerine değişimi merkeze alan, yenilikçi, duyarlı ve hümanist bir bakış açısı getirmeye çalışıyor.

Usta gazeteci savaş muhabiri Coşkun Aral ve Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAGU) Müdürü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan 21. yüzyılın bu en büyük insan hareketinin getirdiklerini konuşacak. Kitaptan yola çıkarak ekonomik eşitsizlik ile kaçış arasındaki ilişkinin ele alınacağı söyleşide, ayrıca dünyayı yeniden şekillendiren göç dalgasının Türkiye’deki yansımaları ve güncel durum masaya yatırılacak.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiye buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube kanalı üzerinden katılabilirsiniz.