Şımarıklık? - Psikanalistlerle Çocuk ve Ergen Söyleşileri

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın söyleşi dizisi “Psikanalistlerle Çocuk ve Ergen Söyleşileri” bu ay düzenlenecek olan “Şımarıklık?” başlıklı söyleşiyle beşinci yaşını geride bırakıyor. Söyleşiler ayda bir kez herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleşiyor.

Şımarıklık sözlüklerde “kendisine karşı gösterilen sevgi, ilgi ve hoşgörüden veya verilen değerden yüreklenerek aşırı davranış ve isteklerde bulunmak” olarak tanımlanır. Çocuklar ve ergenler için sıklıkla uygun görülen “şımarık” sıfatı hangi çocuklara daha çok yakıştırılır? Kimi kez tek çocuk, kimi kez evin en küçüğü şımarıklığa en uygun görülen kişi olur. Ancak şımarıklık hiç şüphesiz çocuğun özellikle annebabasıyla olan ilişkisine mercek tutmaya bir davettir. Çocukları büyükanne büyükbabaların, amca teyzelerin veya diğer akraba ve yakınların şımarttıkları da öne sürülebilir. Ama bu işte asıl “sorumlu” anne ve babadır. Öyleyse şımarıklık olgusunu tartışırken öncelikle çocuk-annebaba ilişkisini psikanalizin kuram ve uygulamasından yola çıkarak ele almak uygun olacaktır. Neslihan Zabcı’nın moderatörlüğünü yapacağı bu söyleşide, Işıl Ertüzün ve Talat Parman çocuk ve ergenlerle olan klinik çalışmalarından ve psikanalitik kuramın sağladığı açılımlardan yararlanarak konuyu tartışacaklar.

Işıl Ertüzün psikolog ve psikanalisttir, Psike İstanbul ve Uluslararası Psikanaliz Birliği üyesidir. Talat Parman psikiyatr ve formatör psikanalisttir, İstanbul Psikanaliz Derneği ve Uluslararası Psikanaliz Birliği üyesidir. Etkinliğe katılan her üç konuşmacı da YKY’de yayımlanan Psikanaliz Defterleri Çocuk ve Ergen Çalışmaları dizisinin yayın kurulunda yer almaktadır. 

Gravür: Kenny Meadows (1790-1874), “Şımarık Çocıuk”