Ruhların İletişimi: Proust ve Müzik - Konser
- Kategori: Konser
- Tarih: 27.03.2019 Saat: 18:30
- Yer: Özel St. Benoît Fransız Lisesi - Silüet Salonu
- Katılımcılar: Emre Aracı, Nami Başer
“...ruhlar arasında mevcut olabilecek iletişimin yegâne örneği müzik mi diye düşünüyordum.” - Marcel Proust
Proust sever misiniz? Peki, müzik sever misiniz? Bu konser, her iki gruba da sesleniyor. En çok da müziksever Proust tutkunlarına... 20. yüzyıl edebiyatının en büyük yazarlarından Marcel Proust’un dev yapıtı “Kayıp Zamanın İzinde”yi okumuş olanlara ya da okumaya niyetlenenlere... Yapıtı başından sonuna kadar bir arada tutan şeyin, müzik olduğunu hissedenlere... Yazarın, romanın düşsel kahramanı besteci Vinteuil’ü hangi bestecilerden esinlenerek yarattığını merak edenlere... Müzik ve besteciler üzerine en çarpıcı, en ironik değerlendirmelerin Proust tarafından yazılmış olduğunu bilenlere...
Yapı Kredi Kültür Sanat ve Özel Saint Benoît Fransız Lisesi’nin ortaklığında gerçekleşecek olan “Ruhların İletişimi: Proust ve Müzik” konseri, Mehmet Rifat’ın YKY’den çıkan aynı adlı kitabından alınan ilhamla tasarlandı. Konserde keman sanatçısı Pelin Halkacı Akın ve piyanist İris Şentürker, Proust’un yapıtında ve yaşamında büyük öneme sahip olan Richard Wagner, Camille Saint-Saëns, César Franck ve Reynaldo Hahn’ın eserlerini yorumlayacaklar. Konser öncesinde felsefeci, yazar ve çevirmen Nami Başer ile müzik tarihçisi, besteci ve orkestra şefi Emre Aracı, Proust’un yapıtı ve bunun içinde müziğin yeri üzerine konuşma yapacaklar.
Konuşmalar:
Nami Başer
Emre Aracı
Konser:
Pelin Halkacı Akın, keman
İris Şentürker, piyano
Etkinlik ücretsizdir.
BU LİNKTEN REZERVASYON YAPABİLİRSİNİZ.
Pelin HALKACI AKIN
Keman eğitimine Prof. Nuri İyicil ile başladı ve İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan 1995 yılında mezun oldu. 1997-1999 yılları arası müzik yönetmenliğini Claudio Abbado’nun yaptığı “Gustav Mahler Gençlik Orkestrası”na üç yıl üst üste davet edilip, burada Claudio Abbado, Seiji Osawa, Piérre Boulez, Semyon Bychkov ve Danielle Gatti gibi şeflerle birlikte dünyaca ünlü festivallere katılıp, önemli konser salonlarında çaldı. Türkiye’deki önemli uluslararası festivallerde ve birçok şehirde resitaller gerçekleştirdi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın başkemancılığı görevini sürdürmektedir. “Yolculuk” (2011) ve “Yüzyıl Dönümüne Yolculuk” (2013) adını taşıyan iki albümü bulunmaktadır.
İris ŞENTÜRKER
1998’de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Prof. Meral Yapalı’nın sınıfından derece ile mezun oldu.“The British Council” tarafından düzenlenen “Yılın Genç Müzisyeni” yarışmasında birinci olduktan sonra Manchester Royal Northern College of Music’te yüksek lisans eğitimini tamamladı. Sanatçı, Leontina Margulis, Irina Zaritskaya, Hüseyin Sermet, Sergei Dorensky gibi ünlü müzisyenlerle çalıştı. Concours Diplôme Exécution de Piano yarışmasında üçüncü, Oda Müziği dalında Concours Diplôme Supérieur de Musique de Concertiste yarışmasında da oybirliği ile birinciliğe layık görüldü. Ulusal ve Uluslararası birçok festivalde resitaller, devlet senfoni orkestraları ve oda orkestraları eşliğinde solo konser verdi. Keman sanatçısı Pelin Halkacı Akın ve viyola sanatçısı Thomas Riebl ile iki ayrı CD çalışması bulunan Şentürker, halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve oda müziği dallarında ders vermektedir.
Emre ARACI
Edinburgh Üniversitesi Müzik Fakültesi’nden BMus (Hons.) ve Doktora dereceleri ile mezun oldu. “Ahmed Adnan Saygun - Doğu Batı Arası Müzik Köprüsü”, “Donizetti Paşa - Osmanlı Sarayının İtalyan Maestrosu”, “Naum Tiyatrosu - 19. Yüzyıl İstanbulu’nun İtalyan Operası”, “Kayıp Seslerin İzinde”, “Yusuf Agâh Efendi - 18. Yüzyıl Londrası’nda İlk Türk Büyükelçi”, “Elgar Türkiye’de” ve “Çaykovski İstanbul”da kitaplarını kaleme aldı. Aracı’nın besteleri arasında “Boğaziçi Mehtapları” keman konçertosu, “Kayıp Seslerin İzinde” senfonisi ve librettosunu yazarak kısmen aranjmanını hazırladığı “V. Murad” balesi bulunuyor.
Nami BAŞER
Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra Fransa'da Strasbourg ve Paris VIII üniversitelerinde felsefe ve edebiyat öğrenimi görmüş, yurda döndükten sonra Galatasaray Lisesi, Bursa Askeri Lisesi, Uludağ Üniversitesi, Notre Dame de Sion Lisesi, Galatasaray Üniversitesi ve Okan Üniversitesi’nde Fransızca, edebiyat, felsefe, psikanaliz, antropoloji, sinema, tiyatro dersleri vermiştir. “Evsizlik Defterleri” adlı beş ciltten oluşan eserin ilk ikisi Periferi Yayınları tarafından 2008’de yayımlanmıştır. “Lacan” kitabı Say Yayınları’ndan çıkmıştır. Maurice Blanchot, Miguel Abensour, Georges Jean, Emmanuel Levinas, Jean Genet, Pascal Gillot, Gaston Bachelard, Elisabeth Roudinesco gibi yazarlardan birçok eseri Türkçe’ye çevirmiştir.