Likya’nın anıtsal kaya mezarları - Anadolu Uygarlıkları Konferansları

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ

Tüpraş ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle 2011 yılında başlatılan “Anadolu Uygarlıkları” kitap serisi kapsamında düzenlenen Anadolu Uygarlıkları Konferansları devam ediyor. Yayımlanan kitaplardan yola çıkılarak düzenlenen konferanslarda, bu aydan itibaren Anadolu uygarlıklarının her birinin “kendilerine has” özelliklerinden biri mercek altına alınıyor.

Anadolu’da kurulmuş uygarlıkların her birinin getirdiği yenilikler ve bıraktığı izler, bugün hâlâ gündelik yaşamda varlığını sürdürmektedir. Anadolu kültürünün temelini oluşturan uygarlıkların “özgün” yanlarının ele alınacağı konferansların ilkinde, Likya Uygarlığı üzerine yapılan çalışmalarda “özel Likyalı” bir unsur olarak ele alınan Likya kaya mezarları ele alınacak.

Finike yakınlarında bulunan Limyra Antik kentinde beş nekropol alanında günümüze dek ulaşmış yüzlerce mezar yer almaktadır. MÖ 4. yüzyılın başlarından itibaren yapılmaya başlanan kaya mezarı ve lahitlerden oluşan bu büyük mezarlık alanları genel olarak çok görkemli değildir ancak Myra veya Xanthos'ta bulunan mezarların yanında sayıca Lykia'daki en geniş nekropollerdendir.

"Anadolu Uygarlıkları" serisinden yayımlanan “Lukka’dan Likya’ya Sarpedon ve Aziz Nikolaos’un Ülkesi” kitabından yola çıkılarak hazırlanan konferansta, dizinin editörü Nihat Tekdemir moderatörlüğünde, kitabın yazarlarından Prof. Dr. Zeynep Kuban konuk olacak. Anıtsal Likya kaya mezarlarının ele alınacağı konferansta bu anıtların kent yaşamına, sahiplerinin zevklerine ve gömü geleneklerine dair verdikleri ipuçları değerlendirilecek. 

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiye buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın YouTube kanalı üzerinden katılabilirsiniz.