İstanbul'un Bitkileri: Köprüler ve Otoyollardan Evvel - Sergi Konuşmaları

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ
"Yeryüzü Halleri" sergisinin kamusal etkinliklerinden "İstanbul’un Bitkileri: Köprüler ve Otoyollardan Evvel" başlıklı sunum İstanbul’un doğal mirasını şehrin bitkilerini merkeze alarak değerlendiriyor. Prof. Dr. Osman Erol’un katılımıyla Uzman Biyolog Burçin Çıngay’ın moderasyonunda düzenlenen etkinlikte, İstanbul’un bitki örtüsünün coğrafi önemi ve biyolojik çeşitliliği, modernleşmeyle birlikte yok olan ve tehlike altındaki türler üzerinden ele alınıyor. Eriyen sınırlarıyla hızla büyüyen İstanbul, modern bir metropol kimliğine bürünmeden önce eşsiz bir bitki coğrafyasına sahipti. Etkinlikte şehrin doğal mirasının korunması için atılabilecek adımlar ve İstanbul'un flora zenginliğini yaşatmanın yollarının neler olduğuna dair bilgiler paylaşılacak.
 
Bu etkinliğin parçası olarak sergi süresince İstanbul’daki botanik bahçelerinde uzmanlar eşliğinde buluşmalar düzenlenecek. Buluşma etkinliklerinin detayları yakında duyurulacaktır.
 
"Yeryüzü Halleri" sergisindeki ekolojiye dayanan sanat üretimlerinden esinle oluşturulan, insan doğa ilişkisine ekolojik, politik, siyasi, coğrafi, kültürel bağlamda odaklanan etkinlik programı, Yasemin Ülgen’in koordinasyonunda Fevzi Özlüer’in danışmanlığında düzenleniyor.
 
Prof. Dr. Osman Erol
1974 yılında İstanbul'da doğmuş ve doğa sevgisini erken yaşlarda keşfetmiş bir biyofildir. 1991 yılında Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 2000 yılında çiğdem (Crocus) türleri üzerine yaptığı çalışmalarla bilim doktoru unvanını almıştır. Ana uzmanlık alanları arasında bitki evrimi, sistematiği ve soğanlı bitkiler (geofitler) yer almaktadır. Bu alanlarda uluslararası bilimsel makaleler yayımlamış ve saha çalışmalarına aktif olarak katılmaktadır. Prof. Dr. Erol, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik Anabilim Dalı'na bağlı olan ve 1930'lu yıllarda Alman botanikçi Prof. Dr. A. Heilbronn tarafından kurulan Herbaryum’un küratörlüğünü yapmaktadır. Bu görevde, herbaryum koleksiyonlarını yöneterek bitki bilimine önemli katkılarda bulunmaktadır. Aynı zamanda, bitki portreleri için Bileşik Görüntü tekniği kullanmakta, bitki yetiştiriciliği ile ilgilenmekte ve egzotik, nadir balıkların üretimi gibi farklı hobilerle de uğraşmaktadır. Prof. Dr. Erol, Türkiye'nin bitki çeşitliliğini koruma çalışmalarına katkı sağlayan Flora Araştırmaları Derneği’nin de üyesidir. 

Uzm. Bio. Burçin Çıngay 
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden 2008 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Botanik Anabilim Dalında yüksek lisansına başlamış ve 2011 yılında mezun olmuştur. 2008 yılında Akademik hayatına İstanbul Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde Herbaryum Görevlisi olarak başlamış olup, aynı kurumda 2010 Ekim ayından itibaren Bilim Bölümü ve Herbaryum Küratörü olarak devam etmiştir. Halen İstanbul etmektedir. 2009 yılında Edinburgh Royal Botanic Garden, İskoçya, Bitki Tanıma ve Bahçecilik Eğitimi almıştır. Başlıca uzmanlık alanı bitki sistematiği, bitki ekolojisi ve bitki koruma biyolojisi olup çok sayıda ulusal ve uluslararası yayını bulunmaktadır. Ulusal (TÜBİTAK, TAGEM, BAP) bilimsel projelerin yanı sıra kamu kurumları tarafından yürütülmekte olan pek çok projede görev almıştır. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde devam eden Resimli Türkiye Florası projesinde araştırmacı yazar olan Çıngay, 2023 yılında Flora Araştırmaları Derneği Genel Sekreteri görevine gelmiştir.